Nesze neked zöld imázs: szénből nyer energiát a Facebook?

A hétvégén mutatták be Amerikában a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget nem éppen kedvező fényben feltüntető játékfilmet, The Social Network címmel. Egyes bloggerek a közösségi honlap céges működését is kikezdik azt állítva, hogy az nem eléggé környezetkímélő, mint amennyire lehetne. A vita a Facebook most épülő adatközpontja körül pattant ki.

Az oregon állambeli Prineville-be tervezett Facebook-adatközpontot úgy harangozták be, mint zöld bázist: a számítógépeket hűtési rendszer alacsony energiafogyasztású lesz, a légkondi gazdaságosan fogja használni a kültéri hideg levegőt, a téli időszakban a szerverekben keletkező hőt újrahasznosítják majd a helységek fűtésére. Az energiahatékonysági skálán (PUE) 1,5-ös értéket kíván elérni a létesítmény, 12 százalékkal csökkentve az energiafogyasztást a korábban épített adatközpontokhoz képest.
A Change.org, a Greenbiz.com és több más médium azonban rámutatott, hogy a központ egy része nem éppen zöld forrásból előállított energiával készül működni. A Facebook a PacifiCorp egyik leányvállalatát, a Pacific Powert, hogy energiát biztosítson a leendő adatközpont működéséhez. A Pacific Power azonban a vízenergia mellett fosszilis erőforrásokra is hagyatkozik. Sőt energiája többségének szén a forrása. A Change.org petíciót hirdetett „Akadályozzuk meg, hogy a Facebook szénre váltson!” felkiáltással.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.