Netbookokkal, tábla PC-kel indul a Las Vegas-i CES

A vékonyabb és okosabb mobiltelefonok mellett a netbookok, illetve tábla PC-k uralhatják a héten kezdődő Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásár (CES) kínálatát.

A világ legrangosabb műszaki-informatikai szakkiállítása a globális gazdasági válság hatására az idén is kisebb lesz a megszokottnál. A 110 ezer regisztrált résztvevő mellett viszont 330 új kiállító először jelenik meg a CES-en.
Elemzők szerint a tavalyihoz képest az idei kiállítás sokkal pezsgőbb lesz, miután a New York-i értéktőzsdén a technológiai részvények Nasdaq-mutatója 2009 végére 15 havi csúcsot ért el.
A kiállítás egyik sztárja lehet a Google még csak pletykaszinten létező Nexus One mobiltelefonja.
A tábla PC-k piacán a legnagyobb az érdeklődés az indiai Notion Inc. iránt nyilvánul meg, amelynek papírhoz hasonló színes kijelzője beltéri és kültéri használatra is egyaránt alkalmas.
Az elektronikuskönyv-olvasók piacán is jelentős előrelépés várható, csak az Egyesült Államokban idén 6 millió olvasó eladására számítanak.

A netbookok, azaz a merevlemezt és optikai meghajtót nem tartalmazó ultrakönnyű noteszgépek eladásának erősödésére számítanak – mondta Rob Enderle, a kaliforniai San Joséban működő Enderle Group elemzője.
A kiállításon mindig megkülönböztetett helyet betöltő televíziókba az egyre vékonyabb és egyre nagyobb felbontású kijelzők és internetcsatlakozók mellett a HD-formátumú filmek lejátszásához szükséges eszközöket építik be. A háromdimenziós filmek elterjedésével a CES-szel egy időben várják az első amerikai 3D-csatorna elindítását.

Ajánlott tartalom

Új energiacímkékkel fog találkozni márciustól a boltokban

Március elsejétől az új energiahatékonysági címkék a boltokban is megkönnyítik a legkelendőbb háztartási nagygépek, fényforrások és elektronikus kijelzők összehasonlítását, a fogyasztóvédelmi hatóság már tavasszal ellenőrzi a címkék megfelelőségét a hagyományos és az online kereskedelemben - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.