New York új büszkesége a Hudson passzívház

Habár New Yorkban már számos passzívház építése befejeződött, és még számosé hitelesítésre vár az amerikai Passive House Institute által.

A brooklyni Hudson Passive Project az ország legnagyobb teljesítménye e téren, a ház keskenysége és extra vastag szigetelése miatt. A magas mennyezet és a gótikus elemek olyan érzést keltenek, mintha egy templom lenne, annak ellenére, hogy alakját a környék istállói ihlették meg. Hogy egy házat hivatalosan is elfogadjanak passzívházként több kritériumnak kell megfelelni ,de többek között a szigetelésnek elég vastagnak kell lennie, a fűtést pedig elsősorban a nap és a házban tartózkodó emberek hője adhatja. A Hudson-völgyi ház egy nagyobb, déli fekvésű ablakkal is rendelkezik, mely egy speciális üvegen engedi be a napfényt. A lakás többi részébe tetőablakokat helyeztek el. Emellett nemcsak a falak és a tető szigetelése speciális, az alap egy sóderrétegen fekvő szigetelt beton lemez.

A Hudson Passive Project emellett egy rekordot is megdöntött a légmentesség terén, a fűtésre használt fogyasztása pedig 90%-kal alacsonyabb, mint egy átlagos házé. Ezenkívül a ház összes eleme és készüléke energiatakarékos.
A 145 négyzetméteres, három hálószobás, két fürdőszobás házat úgy tervezték, hogy beleolvadjon környezetébe, tükrözve a Hudson-völgy környékének vidékies jellegét. Építői szerint semmivel nem kerül többe, mint egy átlagos családi ház.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!