New Yorkban virágzik a világ legnagyobb tetőfarmja (videó)

Ki hinné, hogy éppen az amerikai metropoliszban, egy 1919-ben épült raktárépület tetején található az a tetőkert-gazdaság, amelyet a világ legnagyobb ilyen létesítményének tartanak.

 A Queensben elhelyezkedő, 0,4 hektár területű biogazdaság, amely a Brooklyn Grange nevet kapta, immár a második szezonban kezdi meg működését. A tavaly tavasszal nagy sikerrel indult vállalkozás keretében közel 40-féle zamatos zöldségfélét – paradicsomot, salátát paprikát, vízitormát és fűszereket – termesztenek. Az ötletgazda és főkertész Ben Flanner, akinek a nevéhez fűződik New York első tetőkert-farmja is, az Eagle Street Rooftop Farm. A gondolat, hogy a termőföldből a lehető legrövidebb úton az asztalra kerüljön az ízletes termény, a vendéglátóiparban gyökerezik. Az ötlet megszületésénél olyanok bábáskodtak, mint a Roberta’s étterem tulajdonosai, Chris Parachini és Brandon Roy, vagy Gwen Schantz, a fenntartható élelmiszer-termelés aktivistája. A lelkes csapat elgondolásait a Bromley Caldari építésziroda öntötte formába, míg a város kereskedelmi létesítményeinek újrahasznosítására szakosodott Acumen abban segített, hogy a farm 10 évre megkapja a raktárépülete tetejének bérleti jogát.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.