Már kilenc halottja van az USA keleti partvidékére lecsapó, Irén nevű hurrikánnak. A reptereket lezárták, leállt a tömegközlekedés, egymillió embert telepítettek ki, és 1,4 millióan maradtak áram nélkül. A vihar 21 órán át fog tombolni a kísértetvárossá változó New Yorkban.

New Yorkot is elérte az Irén hurrikán

Már kilenc halottja van az USA keleti partvidékére lecsapó, Irén nevű hurrikánnak. A reptereket lezárták, leállt a tömegközlekedés, egymillió embert telepítettek ki, és 1,4 millióan maradtak áram nélkül. A vihar 21 órán át fog tombolni a kísértetvárossá változó New Yorkban.

Az Irene hurrikán 80 km/órás széllel és szakadó esővel csapott le vasárnap reggel New Yorkra. Az Egyesült Államok legnagyobb városában és pénzügyi központjában leállt a tömegközlekedés, lezárták a repülőteret és a kikötőt, sok helyen áramszünet van. A polgármester a hurrikánra készülve már pénteken elrendelte a város alacsonyan fekvő területeinek kiürítését. Az országos hurrikánközpont jelentette, hogy az Irene középpontja reggel nyolc órakor 315 kilométerrel délnyugatra volt New Yorktól, és hogy a tenger vízszintje gyorsan emelkedik. A hurrikán az előrejelzések szerint 21 órán át fog tombolni a városban. Eddig kilencen haltak meg és több mint 1,4 millióan maradtak áram nélkül a keleti parton. A BBC azt is megírta, hogy a New Yorktól délre fekvő Maryland államban leállították az atomreaktorokat. A Irén a Karib-tenger vidékén hármas, majd négyes minősítést kapott (minél nagyobb a szám, annál erősebb a vihar), de mire elhagyta Észak-Karolina partvidékét, már csak kettes, Virginián áthaladva egyes kategóriába sorolták. Jelenleg 135 km/órás erejű szélről számolnak be az amerikai hírtelevíziók, és figyelmeztetnek, hogy a vihar középpontjától számított 140 km-es sugarú körben lehet számítani a pusztítására.

 
New Yorkban tombol a trópusi vihar
A  hurrikán helyi idő szerint szombat estére elérte Észak-Karolinát, Maryland és Delaware állam területét, majd tovább örvénylett New York, valamint New England nagyvárosai felé. A viharok miatt mintegy 2400 repülőjáratot töröltek, és vasárnap elmarad Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is. A vihar útjába eső államok többségében már pénteken betiltották a szeszes italok forgalmazását, és a nagyvárosokban, Philadelphiában, New Yorkban, Washingtonban már szombaton leállt a tömegközlekedés. New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 370 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés. A város történetében először elrendelték a New York-i földalatti bezárását is. Hurrikánveszélyre figyelmeztető előrejelzést utoljára húsz éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban.

 
35 milliárdos kár
A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia. Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedék-központokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át. A figyelmeztetés péntektől érvényes végig a keleti parton; Észak-Karolinától egészen északon, a kanadai határnál fekvő Massachusetts államig. Ez a világ egyik legsűrűbben lakott övezete, nagyjából 65 millióan élnek itt. A boltok pénteken tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpákat, generátorokat. A Nemzeti Gárda eddig 3000 katonával segíti az előkészületeket. A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.New Jersey-ben mindenki nyugodt.

 
“Megjött az intenzív trópusi eső, szél még nincs, a levegő nagyon párás. Az utcák csendesek, kevés az autó, a szupermarketek nyitva, nem is zarnak be, amíg az emberek meg tudják közelíteni őket, de a tegnapi bevásarlási hiszitnek vége – írta ma reggel az Indexnek Gyula a New Jersey-i, Roselle-ből. – Az embereket időben, a hét közepétől figyelmeztették a közelgő veszélyre, és a krízis kezelésére kijelölt politikusok, az elnök és Bloomberg polgármester sem maszatolnak, nem igét hirdetnek, hanem gyakorlatiasak és mindenki számára használható “dos and donts”-okat adnak folyamatosan, használati útmutatóként. Mindenki nyugodt, facebook-on, sms-ben, telefenon adunk helyzetjelentést egymásnak. Mi evakuált New York-iakkal vagyunk, egyelőre egy kellemes baráti hétvégére, és nem katasztrófa túlélésre hasonlító hangulatban.”

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.