Nézze élőben a legelő vadlovakat

A faj az 1960-as évekre az intenzív vadászat következményeként a természetből kipusztult, ám köszönhetően az állatkerti szaporítóprogramoknak, mára ismét vannak vadon élő háremek.

A Hortobágyon 1997 óta él egy teljesen vad populáció, amelyet most a WWF webkamera rendszerének köszönhetően mindenki megcsodálhat. A Przsevalszkij-vadlovat, vagy más néven mongol vadlovat soha nem tudták teljesen háziasítani, így a háziló legközelebbi rokona megmaradt igazi vadlónak. Nevét egy orosz tábornokról, Nyikolaj Przsevalszkij-ról kapta, aki 1881-ben elsőként írt erről a csodálatos állatról. Egykor egész Közép-Ázsiában elterjedt volt ez a faj, azonban húsáért és bőréért folytatott tömeges vadászata miatt az 1960-as évekre az utolsó természetes élőhelyén, Mongóliában is kipusztult. A faj fennmaradását az állatkertekben élő egyedek voltak hivatottak biztosítani. Ekkor mindössze két állatkertben, Münchenben és Prágában voltak Przsevalszkij-vadlovak. Az állatkerti egyedekkel 1977-ben szaporító programot indítottak, melynek célja az volt, hogy a faj fennmaradjon és visszatelepítsék eredeti élőhelyére. Ennek köszönhetően 1992-ben 12 lovat engedtek szabadon Mongóliában. Számuk azóta ha lassan is, de növekszik. A mongol Khar-us Nuur Nemzeti Park 1992-ben kérte a WWF Magyarország segítségét a park kezelési tervének elkészítésében. A kulturális és őstörténeti kapcsolatok, a hunokhoz fűződő hagyományaink, valamint a mongol és a magyar természeti adottságok közötti hasonlóság miatt volt kézenfekvő választás a magyar szakemberek bevonása. A közös projekt során a WWF és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársaival együtt először felmérték a Khar-us Nuur Nemzeti Park élőhelytípusait, a terület növény- és állatvilágát, valamint a veszélyeztető tényezőket.

 

Ezután a mongol szakemberek képzése következett, amelynek során az összegyűjtött adatokból leszűrt tapasztalatokat osztottuk meg, és tapasztalatcsere céljából 3 hazai nemzeti parkba is ellátogattunk együtt. A Khar-us Nuur Nemzeti Park kezelési terve 2005-re készült el. Ezalatt hazánk is bekapcsolódott a vadló fajmentő programba. A Hortobágyi Nemzeti Park 1997-ben csatlakozott a Kölni Állatkert által ellenőrzött programhoz Pentezug fokozottan védett területével, mely kifejezetten kedvező hely a vadlovak számára. Egy közel 2400 hektáros területet kerítettek el ahol a lovak teljesen vadon élnek, semmilyen emberi gondoskodást nem kapnak, a kerítés is csak azért szükséges, hogy a nagy területeket bejáró állatok ne keveredjenek számukra veszélyt jelentő helyekre. A program keretében a kutatók táplálkozástani, etológiai, genetikai és szaporodásbiológiai kutatásokat végeznek, de nem avatkoznak az állatok életébe. A telepítés óta eltelt évek alatt az állomány szépen szaporodik, 1997-ben 29 ló érkezett, 2008-ban viszont már 119 egyedet számlált a ménes, mára pedig már 210 vadló legel a Hortobágyon. Ez azt jelenti, hogy a Mongóliában található állományon kívül hazánkban él a világon a legnagyobb szabadon élő Przsevalszkij-vadló populáció.

 
A WWF a Hortobágyi Nemzeti Park munkájához is segítséget nyújt. Annak érdekében, hogy a vadlovat, ezt a ritka fajt bárki bármikor megcsodálhassa, a Nemzeti Park mintaterületén a WWF támogatásával több webkamerát szereltek fel. Amellett, hogy az érdeklődők láthatják a lovakat, a kameraképek olyan tudományos ismereteket is szolgáltathatnak, amelyeket eddig a kutatók a személyes jelenlétük során nem szerezhettek. Igaz, a vadlovak már valamennyire hozzászoktak az őket követő 1-2 kutató folyamatos ottlétéhez, néhány dolgot azonban még nem „mutattak meg”, például ellést még senki nem látott. Aki szeretné saját szemével látni a hortobágyi vadlovakat, megteheti a www.vadlo.hu oldalon.

 
A kamerák lehetőséget adnak arra, hogy ezeket a Mongóliában őshonos állatokat jobban megismerjük, azonban a szemlélődésen kívül arra is van lehetőség, hogy mi magunk is támogassuk a WWF fajvédelmi munkáját. Egy Przsevalszkij-vadló jelképes örökbefogadásával nem csak egy plüss vadló és egy nevelőszülői oklevél boldog tulajdonosai leszünk, de azzal a tudattal térhetünk nyugovóra, hogy segítünk megóvni egy különleges és ritka fajt. Erről részletesebb információt találunk a www.wwf.hu/vadlo oldalon. Október 4-én ünneplik világszerte az Állatok Világnapját. A WWF október hónapját ennek a veszélyeztetett, itthon is őshonos fajnak szenteli! Ebben a hónapban sok érdekességet olvashatunk majd a wwf hírei között.  Aki pedig „személyesen” is szeretne találkozni a vadlovakkal, látogasson el a Hortobágyra, a Nemzeti Park Malomházi Bemutatóközpontjába, ahol szafari-szerűen találkozhat velük.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.