Nézzen monumentális képeket a vulkánkitörésről

A kitörési felhő elérte a 20 kilométeres magasságot is, azonban az Eyjafjöll tavalyi kitöréséhez képest valamivel durvább hamu gyorsan visszahull az alacsonyabb légrétegekbe; a vulkántól délre és keletre húzódó, attól távolodó hamufelhő már nem emelkedik a felhőzet szintje fölé.

A fél nappal későbbi, vasárnap délután készült felvételen már nem látni kitörésből származó hamuoszlopot, azonban a vulkánból távozó hő így is megkavarja a felhőket (különös, gyűrűs kavargás a kép északkeleti, jobb felső részén). Az alacsonyabb rétegekig visszahulló hamu- és porfelhő a szigettől délre sodródik a tenger fölé, de csak kevés helyen marad a fehér színű felhőzet felett. Bár a mostani kitörés intenzitása nagyobb, mint az európai légiforgalmat tavaly megbénító, szintén izlandi vulkáni működésé, a durvább szemcséjű hamu eddig inkább az alacsonyabb légrétegekben maradt. A felvételeket 2011. május 22-én készítette az Aqua műholdon elhelyezett MODIS-érzékelőrendszer.

Ajánlott tartalom

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta a BBC hírportálja.