NFFT: a tervezettnél később készül el a nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája

A tervek szerint a jövő évi tavaszi parlamenti ülésszak végére, az eredeti elképzeléseknél később készül el a nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája, erről döntött keddi ülésén az Országházban a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa (NFFT).

A jelenlévők egy tartózkodás mellett fogadták el a stratégia elkészültének “csúszását”. A tanács vezetője, Kövér László házelnök elmondta: a kormányváltásból, a kormányzati szerkezetátalakításból adódóan felmerült időveszteség magyarázza a késedelmet. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány képviseletében jelezte, hogy a stratégia céljainak elérése érdekében azért kell átütemezni a végrehajtási időpontokat, hogy ezeket a lehető legalaposabban meg lehessen vizsgálni, és a különböző szempontok összeegyeztetését követően, a társadalmi egyeztetés lefolytatása után elfogadhatóak legyenek a stratégiában rögzített alapelvek.
Ángyán József ismertette, hogy a nemzeti fenntartható fejlődés stratégiájának alapját azok az ágazati stratégiák képezik, amelyeket a különböző szaktárcák már részben kidolgoztak, illetve kidolgozásuk folyamatban van.
Megemlítette, a Vidékfejlesztési Minisztérium hamarosan a nyilvánosság elé tárja a nemzeti vidékstratégiát, amely a fenntarthatóságot és a vidéki élet értékeit középpontba állító jövőkép alapján kijelöli az ország vidékpolitikájának céljait.

Kitért arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban készülő nemzeti energiastratégia feladata, hogy a nemzeti energia- és klímapolitika közötti összhangot megteremtse. Jelezte, hogy a nemzeti éghajlatvédelmi stratégia felülvizsgálata szintén folyamatban van. Az államtitkár tájékoztatása  a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgoznak az ország versenyképességi programjának kialakításán ugyanúgy, mint a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia kidolgozásán. Emellett készül az új országos területfejlesztési koncepció. A nemzeti fenntartható fejlődés stratégiájának vannak nemzetközi vonatkozásai, ilyen például az Európa 2020 Program, amelynek szempontjait figyelembe kell venni, mivel Magyarország nem vonhatja ki magát a globális hatások alól – hangzott el a tanácskozáson nemzeti fenntartható fejlődés stratégiájához illeszkedő külügyi kérdések kapcsán.

A tanács egyhangúlag elfogadta idei munkatervét és költségvetését. Bár az NFFT elnöke, Kövér László jelezte, hogy az eredetileg tervezett 103 millió forint helyett 98 millió forinttal kell gazdálkodnia a testületnek. A tanács egyhangúlag döntött az ügyrend módosításáról is, elfogadva azt a javaslatot, hogy a testület civil tagjait a továbbiakban nem két-, hanem négyévenként választják. Emellett állandó meghívottként lesz jelen a tanács ülésein a továbbiakban az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottságának elnöke is. Továbbá két bizottsággá válik szét a szakmai tudományos munkabizottság, egy stratégiai és egy szakmai egyeztető munkabizottságban folytatják munkájukat a tagok.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.