NFM: megkezdődtek az új globális klímapolitikai megállapodás előkészületei

Új globális klímapolitikai megállapodás előkészületeit sürgették az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez csatlakozott államok szakminiszterei és az üzleti világ vezetői a 2013. október 2-4. között Varsóban tartott találkozójukon, ahol Magyarország egyebek mellett a kibocsátás-csökkentési célok valamennyi részt vevő országra kiterjesztésére tett javaslatot – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

A csúcstalálkozón egyértelművé vált, hogy a kibocsátási célok elérését akadályozó finanszírozási problémákat a világgazdasági válság miatt csak a kormányok és az üzleti világ hatékony együttműködése oldhatja fel, az alacsony kibocsátású gazdaságra való átálláshoz hosszú távon kiszámítható globális klímapolitikai keret kialakítása szükséges – írta az NFM.

A szaktárca közleményében hangsúlyozta: Magyarország arra törekszik, hogy a felek 2015-re lefektessék egy olyan új globális, jogilag kötelező érvényű megállapodás alapjait, amelyben minden tagállam gazdasági fejlettségéhez és elért eredményeihez igazodó lehetőséget talál a kötelezettségvállalásra. Európa közös célja a munkahelyek megőrzése és a gazdasági növekedés beindítása, ezért a termelő iparágak érdekeinek is tükröződnie kell a végső egyezségben.

Az NFM tájékoztatása szerint Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország támogatja a lengyel elnökséget abban, hogy a novemberi varsói ENSZ-találkozó kijelölje a nemzetközi megállapodás pontos jogi kereteit, tartalmi elemeit és ütemezését.

Magyarország a visegrádi négyek (V4) soros elnökeként 2013. október 11-én hívja először össze a V4 tagállamok klímapolitikáért felelős minisztereinek informális találkozóját, már az új globális megállapodás létrehozásának jegyében – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.