Nicholas Stern: Tévedtem a klímaváltozással kapcsolatosan – sokkal, sokkal rosszabb a helyzet

A 2006-ban kiadott Stern-jelentés az első közgazdasági szempontból megírt tanulmány, amely elemezte a klímaváltozást és annak lehetséges gazdasági hatásait. Ma már Stern nyíltan beszél a fokozott gazdasági veszélyekről, mivel a bolygó kevesebb szén-dioxidot nyel el és úton van az átlagos 4 C°-os hőmérsékleti emelkedés felé.

Lord Stern, a kormányzati megbízásból készült, klímaváltozásról szóló jelentés szerzője – amely azóta a politikusok és zöld mozgalmak kézikönyvévé vált – állítja, hogy alábecsülte a veszélyeket, határozottabbnak kellett volna lennie a ránk váró veszedelmekkel kapcsolatosan, melyek az emelkedő hőmérsékleti értékek miatt gazdaságunkat fenyegetik. A 2012-es davosi Világgazdasági Fórumon Stern, aki ma már független képviselő, a következőket nyilatkozta: „Visszatekintve, alábecsültem a kockázatokat. A bolygó és a légkör úgy tűnik kevesebb szén-dioxidot nyel el, mint hittük, a kibocsátás pedig erőteljesen növekszik. Egyes hatások gyorsabban bekövetkeznek, mint gondoltuk.” Míg a 2006-os Stern-jelentés 75%-os bekövetkezési eséllyel jósolt 2-3 fokos globális emelkedést a hosszú távú hőmérsékleti értékekhez képest, ma már úgy hiszi jó úton vagyunk a 4 felé. Ha ismerte volna a helyzet lehetséges alakulását -mondja- „Úgy hiszem lehettem volna keményebb, sokkal határozottabb egy négy-öt fokos emelkedési kockázatot illetően.”

Állítja, néhány ország, köztük Kína is, kezdi megérteni a kockázatok komolyságát, de a kormányzatoknak erőteljesebben kellene cselekedniük, hogy elmozdítsák gazdaságukat a kevésbé energiaigényes, környezetbarát, fenntartható technológiák felé. „Akkora potenciális veszélyeknek vagyunk kitéve, hogy határozottan cselekednünk kell. Egy, vagy két golyóval akarunk orosz rulettet játszani? Sok ember számára ez már létkérdés.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.