Nincs gond a somlói borvidéken

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa nem okozott kárt a Somlói borvidék szőlőültetvényeiben – számolt be Somogyi Lajos hegybíró az idén májusban indult vizsgálatok eddigi eredményeiről.

Somogyi Lajos a hegyközség eddig lezárult vizsgálatairól közölte: a borvidék talajában a nehézfémek és a toxikus anyagok mértéke jóval a szennyezettségi határértékek alatt van. Közlése szerint a talajvizsgálatok első szakasza befejeződött, a levél analitikai vizsgálatok folyamatban vannak. Az átszakadt ajkai tározótól mintegy tíz kilométerre fekvő borvidékről a katasztrófát követően negatív vélemények láttak napvilágot, ezért két egyetem – a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, és a budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke – illetve a hegyközség részvételével idén májusban konzorciumot alakítottak a vörösiszap-katasztrófa Somlói borvidékre gyakorolt esetleges hatásainak tisztázására. A programra a somlóvásárhelyi önkormányzat a kármentő alapból tízmillió forintot kapott, 2012 végéig a somló-hegyi szőlő termőhelyein kijelölt mintaterületekről folyamatosan gyűjtik a talaj- és levélmintákat. A szőlőfürtökből a nyár végén-ősszel vett mintákat akkreditált laboratóriumba küldik elemzésre, a bormintákat a Corvinus Egyetem borászati tanszékén vizsgálják majd meg.

 
Somogyi Lajos kifejtette: a talajmintákat az agrár környezetgazdálkodási programba bevont területeken 2009-ben elvégzett teljes talajanalízis eredményeivel és az előírt határértékekkel összevetve semmilyen érdemi eltérés nem mutatható ki. Szólt arról, hogy az ország legkisebb – mindössze 500 hektáros – történelmi borvidékén Somlóvásárhely, Somlójenő, Somlószőlős, és Doba településeken kijelölt területekről 0-30, és 30-60 centiméteres mélységből vettek talajmintákat. A laborvizsgálatokon a nehézfémek közül vizsgálták a króm, nikkel, cink, arzén, kadmium, higany, és az ólom jelenlétét. A konzorciumnak a kutatás eddigi eredményeiről készített tanulmánya a Somlói borvidék honlapján olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.