Nincs több gyilkos szélerőmű? Feketére festették a lapátokat

Egy friss tanulmányban a négy fehér lapát közül az egyiknek a feketére festése 72 százalékkal csökkentette az elhullott madarak számát, amely óriási előrelépés.

Egy vizsgálat segítségével állapították meg, hogy a szélturbina négy fehér lapátja közül az egyiknek a feketére festése 72 százalékkal csökkenti az elhullott madarak számát, írta az mnnsz.hu. A Norvég természetkutató Intézet (Norwegian Institute for Nature Research) tudósai a távoli Smola-szigeten végeztek kísérletet, összehasonlították, hogy a négy befestett szélturbina hány madarat ölt meg a nem változtatott szomszédos turbinákkal szemben. A tudósok a távoli Smola-szigeten végeztek kísérletet, összehasonlították, hogy a négy befestett szélturbina hány madarat ölt meg a nem változtatott szomszédos turbinákkal szemben. A festés előtt a turbinák hat olyan fehérfarkú rétisast öltek meg, amelyek impozáns, 2,43 méternél (8 lábnál) hosszabb szárny fesztávolsággal rendelkeztek, de a festést követően egyet sem.

A tudósok madártetemek felkutatására kiképzett kutyák segítségével rendszeresen kiértékelték a turbinák alatti területet. Ezt hét és fél éven keresztül folytatták a lapátok átfestése előtt, majd három és fél évig a festést követően. A kutatásba bevont nyolc szélturbina – négy festett és négy festetlenül hagyott – alatt 2006 és 2016 között összesen 1275 keresést folytattak le. Összesen 82 tetemet találtak, és a statisztikai elemzés felfedte, hogy a madarak közül a ragadozómadarak számára jelenti a legnagyobb előnyt a lapátok festése.

Ez vonatkozott a sasokra és a keselyűkre is, amelyek nagy arányban estek áldozatul a szélturbináknak. A lapátok feketére festése után nem találtak fehérfarkú rétisas tetemet. A vörös vércsék, a szalonkák és az aranybíbicek is profitáltak a kísérletből. A festés előtt a turbinák hat olyan fehérfarkú rétisast öltek meg, amelyek impozáns, 2,43 méternél (8 lábnál) hosszabb szárny-fesztávolsággal rendelkeztek, de a festést követően egyet sem. A Londoni Közgazdaságtudományi Főiskola (London School of Economics) 2014-ben készített tanulmányában úgy becsülték, hogy az Egyesült Királyságban évente akár 106 000 madár halálát is okozhatják a szélturbinák.

Azt is megállapították, hogy bár a festett szélturbináknál csökkent az elpusztult madarak száma, ez nem váltott ki emelkedést a szomszédos helyszínek eseteinek számában. A kutatók ara következtettek, hogy a festett lapátok hatását a mozgás elmosódásnak (motion smear) nevezett jelenség váltja ki. Ez azt jelenti, hogy bár a madaraknak kivételesen éles a látása, a forgó lapátok láthatatlanok maradnak számukra. A madarak szemének felbontóképessége rendkívüli a perifériás látómezőjükön belül, és az előrefelé látásuk kevésbé jó. A tanulmányban így fogalmaztak: „Egy feltételezett nyílt területen belül a madarak nem mindig érzékelik az előttük álló akadályokat, ez megnöveli az ütközések veszélyét.” Megállapításaikat az Ökológia és evolúció (Ecology and Evolution) című kiadványban tették közzé.

kép: evwind.es

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.