Nissan e-NV200 – a rezsicsökkentő fuvaros

2015-ben a Genfi Autószalonon mutatták be a Nissan e-NV200-as elektromos autót.

A Nissan száz százalékban elektromos meghajtású autója, a Leaf 2010-ben jelent meg. Hazánkba 2013-tól, a modellfrissítéssel egy időben érkeztek meg az első darabok. Legelsőként a Telekom jelentkezett a kasszánál, hogy kifizesse a borsos vételárat az akkor még mindenféle infrastruktúra nélküli elektromos autóért.

Azóta egyre szaporodnak a töltők, és vele együtt az elektromos autózás is látható méreteket öltött, gondoljunk csak a taxikra, vagy az egyre nagyobb darabszámban megjelenő privát vagy céges tulajdonban lévő elektromos Nissanokra, illetve az egyre bővülő piac többi szereplőjére.

NV 200 néven 2010-ben dobták piacra a Cargo utódjaként a Nissan új kisáruszállítóját, amelyből készült egy személyváltozat is. A világhírt New York városának döntése hozta meg, miszerint is Amerika egyik legnagyobb városában ezek az autók tölthetik be a taxik feladatkörét.

A kizárólagosság ugyan megbukott, de a hírnév már szárnyára kapta az NV200-ast, és innen egyenes út vezetett a siker felé. Jött London és Barcelona, és egyre többen jöttek rá, hogy ez a kedvező árú, kis alapterületű, de mégis egész tágas négykerekű nem is lehet olyan rossz választás.

2015-ben a Genfi Autószalonon bemutatták az e-NV200-ast, amely a Lief elektromos hajtásláncát kapta meg, bár a jelentősen eltérő helyigény miatt a New York-i, illetve londoni taxikból már ismert, nyújtott orrésszel futó modelleket tették alkalmassá a meghajtó egység befogadására. Ugyanebben az évben az első darab hazánkban is gazdára talált. Most jöjjön a beígért rezsicsökkentés!

Az elektromos járművek számára a parkolás mostanra ingyenessé vált, sőt a közterületen lévő töltőket is – jelentős részben – ingyenesen használhatjuk. Az autó megvásárlásában csak részben segít a kormányzat, mivel a 27 százalékos áfa megmaradt, de tovább csökkenti a kiadásainkat a vagyonszerzési illeték, és a teljesítményadó elengedése is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.