Nobel-békedíjra szeretnék jelölni Fidel Castrót

Aláírásgyűjtés folyik az interneten annak érdekében, hogy Nobel-békedíjra jelöljék Fidel Castro volt kubai elnököt – közölték hétfőn a szervezők.

A gyűjtést Argentínában kezdte meg “állampolgárok egy csoportja”, amely kulturális, társadalmi, egyetemi, emberi jogi és politikai csoportok támogatását szeretné megnyerni a kezdeményezéshez. A kitüntetést szerintük Fidel Castro azzal a sikerrel érdemelte ki, amelyet Kuba az oktatás és az egészségügy területén elért az ő elnöksége alatt.
“Miközben Nobel-díjas vezetők tengerészgyalogosok külföldre telepítésével, s nem túl okos bombák,  rakéták bevetésével, elpusztított népek természeti és humán kincseinek kifosztásával foglalkoznak, Fidel Castro a békéhez járult hozzá, amikor oktatók, orvosok, művészek és sportolók fehér köpenyes seregét küldte mintegy száz szegény országba” – indokolták javaslatukat a szervezők.
Fidel Castro 1959 és 2007 között volt elnök Kubában, az egyik utolsó országban, ahol még kommunista rendszer van. Emberi jogi szervezetek folyamatosan bírálják a rendszert a szabadságjogok megsértéséért.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.