Nobel-díjas kutató: „Túlságosan lemerítjük a vízkészleteinket, új mérésekre van szükség”

Miben különbözik a víz tulajdonjoga az összes többi erőforrásétól? Milyen új piacok jönnek létre a digitális világban? Mi a Nobel-díj legélvezetesebb hozadéka számára?

Miért jó piaci megbízásokat vállalni kutatóként? Paul Milgrom, a 2020-as közgazdasági Nobel-emlékdíj nyertese, az aukcióelmélet szakértője is részt vett a Corvinuson nyáron megrendezett CMID-2024 konferencián. A Stanford Egyetem professzora a Corvinus egyetem honlapjának adott interjút a piactervezésről és arról, hogyan változott meg az élete a Nobel-díj elnyerése óta.

A kutató egyik jelenlegi témája a vízhasználati jogok piacának vizsgálata, amiről a Corvinuson tartott előadásában is beszélt. Ennek kapcsán az interjúban elmondta, a korábbi hidrológiai piac jól működött, ameddig a földön még bőséges volt a vízkészlet, de ma már nem az. Túlságosan lemerítjük a vízkészleteinket, az éghajlatváltozás pedig erősen befolyásolja a lezúduló víz mennyiségét. „Egyre korlátozottabb készlet áll a rendelkezésünkre, ami miatt egy szereplő vízfelhasználásának változása a többi szereplő lehetőségeit is erősen befolyásolja” – emelte ki Milgrom professzor. Hozzátette, a vízfelhasználás és a vízzel kapcsolatos tulajdonjogok kezelése nagyon különbözik bármely más erőforrásétól, mert amikor a vizet a felszínen használjuk, nagy része körforgásosan visszatér, és újra felhasználhatjuk.

„A vízhasználat piactervezésében jelenleg hatalmas kihívást jelent, hogy olyan új mérési módszereket találjunk, amelyek összhangban vannak az amerikai tulajdonjogokkal” – mondta a kutató.

A digitális világ és a piactervezés összefüggéseiről szólva hangsúlyozta, hogy a technológiai kihívásoknál már sokkal többről, új piacok kialakulásáról van szó, mert a technológia ezt lehetővé tette: online álláskereső alkalmazások vagy olyan szállásmegosztó platform, mint az Airbnb. Új igény volt az utak beárazása a városi zsúfoltság enyhítésére, és új piacok jöttek létre a nagyméretű mesterségesintelligencia-modellek betanításához is. „Egyre csak nő az új alkalmazások száma, amelyekkel az élet különböző területein olyan újabb és újabb működő piacokat teremtünk, amelyeknek harminc éve még nyoma sem volt” – vélekedett a kutató.

„Paul, ébredj fel! Megnyertük a Nobel-díjat!”

A professzor 2020-ben Robert B. Wilson kutatótársával közösen megkapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Arról, hogy hogyan tudta meg a nagy hírt, az interjúban elmondta, a tanítványai és a barátai már 15 éve mondogatták neki, hogy mindig ébren kellene lennie hajnali kettőkor, mert egyszer hívni fogják Svédországból, de szerinte nem lehet minden nap ebben a tudatban élni. „Kikapcsolt mobiltelefonnal aludtam az éjszaka közepén, amikor egyszer csak Bob és Mary Wilson elkezdett dörömbölni az ajtómon. Bob közben azt kiabálta: „Paul, ébredj fel! Megnyertük a Nobel-díjat, de nem tudnak elérni téged Svédországból”. Félálomban voltam, és arra gondoltam, hogy ennek semmi értelme” – emlékezett vissza a hívás körülményeire. Megjegyezte, van egy kültéri kamerája, ami rögzítette is az eseményt, ezt a vicces videót később emberek milliói nézték meg.

Milgrom elmondta, a Nobel-díj legélvezetesebb hozadéka számára, hogy komolyabban veszik, és lehetnek akár radikálisabb elméletei is, mert a szakma és az emberek meghallgatja. „Ugyanaz vagyok, aki a díj előtt, de az emberek jobban figyelnek rám. Talán ez a legnagyobb változás.”

„A problémák megoldásához gyakran több tudományterületre is szükség van”

A fiatalabb kutatóknak azt a tanácsot adta, hogy mindig dolgozzanak párhuzamosan legalább két-három kutatáson. Így, amikor az egyik kutatásukkal elakadnak, tudják pihentetni kicsit és haladni a másikkal. Az is fontos szerinte, hogy világosan megfogalmazott tudományos kérdések legyenek a fejükben, és azzal is tisztában legyenek, hogy miért éppen ezekre a kérdésekre szeretnének választ kapni.

„Mi, közgazdászok ugye jobb esetben olyan kérdésekre keresünk választ, amik nem csak minket érdekelnek, hanem a társadalom nagy részét érintik” – tette hozzá.

A kutató elmondta, a piaci munkái jelentősen tágították a tudományos érdeklődési körét és a kutatói perspektíváját. A rádióspektrumokkal kapcsolatos munkájához például bele kellett ásnia magát egy kicsit a programozásba és tulajdonjogi kérdésekbe is. „Rengeteg új embert ismertem meg a gyakorlati munkáim révén – köztük a Corvinus kutatóját, Bíró Pétert is – és arra is rávezettek ezek a megbízások, hogy a való életben a problémák megoldásához legtöbbször több tudományterület közös munkájára van szükség” – hangsúlyozta a Nobel-díjas professzor.

Ajánlott tartalom

Elindult az állatvédelmi témahét

Kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett állatvédelmi témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott - tájékoztatta az állatvédelemért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.