Nőhet a csomagolás- és szatyoradó

A kormány máris módosítaná az alig egy hónapja életbe lépett környezetvédelmi termékdíjakat – állítja a Népszabadság a birtokába jutott törvénymódosítási tervre hivatkozva.

A tervezet, amely jelenleg a tárcaközi egyeztetésnél tart, elsősorban a kereskedelmi csomagolásokra és a bevásárlószatyrokra kivetett termékdíjat drágítaná. A PET műanyagpalackok környezetvédelmi termékdíja például mahdnem háromszorosára, az eddigi kilogrammonként 56 forintról 150 forintra nőne. Az üvegek esetében 7 fornintól 20-ra, a fém csomagolóanyagoknál (például sörösdobozoknál) 286 forintról 350 forintra nőne a termékdíj kilogrammonként. A műanyag bevásárlószatyrok termékdíja 1300 forintról 1500 forintra nőne, szintén kilónként. A rádiótelefonoknál ötszörösére, a jelenlegi száz forintról ötszázra nőne a termékdíj. A lap által megkeresett szakmai szövetségek elmondták, hogy a kormány részéről senki nem egyeztetett velük a javaslatról.

Ajánlott tartalom

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a két hazai szervezet

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel szerdán.