Nőtt Szlovénia energiafüggősége tavaly

Az Ukrajna elleni orosz támadás és egyéb belföldi problémák miatt 2022-ben jelentősen nőtt Szlovénia energiafüggősége. A saját források az ország energiaszükségletének mindössze 47 százalékát fedezték, ami hat százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte hétfőn a szlovén közszolgálati televízió.

Az ukrajnai orosz agresszió okozta regionális és globális kihívások mellett Szlovéniának tartós aszállyal, a krskói atomerőmű átfogó karbantartási munkálatok miatti leállásával és a velenjei bányából származó lignitellátási zavarokkal kellett szembenéznie. Szlovénia teljes hazai energiatermelése tavaly 3,2 millió tonna olajegyenértéket tett ki, ami 7 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. Ez az ország energiaszükségletének 47 százalékára volt elegendő. Az ország 2021-ben az energiaszükségletének 53 százalékát tudta saját forrásból fedezni, 2020-ban ez az arány 55 százalék volt, a koronavírus-járvány előtti időszakban, 2019 előtt pedig 48 százalék.

Az ország teljes energiaellátása tavaly 6,5 millió tonna olajegyenértéket tett ki, ami 0,3 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben. Ezek közül a kőolajtermékek domináltak 37 százalékkal. Ezt követte az atomenergia közel 23 százalékkal, a megújuló energiaforrások (beleértve a vízenergiát is) közel 18 százalékkal, a szén 12 százalékkal és a földgáz közel 11 százalékkal. Valamennyi kőolajtermék importból származott – hangsúlyozták.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.