Növekedési pályára állt a zöldenergia ágazat Magyarországon

Növekedési pályára állt a zöldenergia ágazat, a kormány ösztönző programja segítségével a felhasznált alternatív energiák aránya Magyarország éves energiafogyasztásában közelíti a tíz százalékot – jelentette ki Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Békésszentandráson, a Hármas Körös duzzasztójára épített kisvízerőmű átadó ünnepségén.

A zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra: a kormány és a minisztérium az elmúlt három évben a zöldgazdaság fejlesztésére közel 150 milliárd forint támogatást nyújtott és számos ösztönző intézkedést vezetett be. Kiemelte, hogy a zöldenergiával előállított hőenergia mennyisége egy év alatt, 2011-2012 között tíz százalékkal növekedett. Az energia átvételi árak minden évben emelkedtek, így csökkent a beruházások megtérülési ideje, rentábilisabb lett az erőművek üzemeltetése. A békésszentandrási erőmű üzembe állítása évente nyolcezer tonna széndioxid-megtakarítást jelent Magyarországnak és háromezer háztartás villamos energia igényét elégíti ki. A vízenergia tiszta, környezetbarát forrás, hasznosításában a vízgazdálkodási, a környezet- és a természetvédelmi szempontok prioritást élveznek – mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: a beruházás példa arra is, hogyan lehet a kis vízfolyások energiáját fenntartható módon az ország energiaellátásának szolgálatába állítani.

Bak Sándor igazgató, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről áttörésnek nevezte a békésszentandrási járulékos kisvízerőmű megépítését. A projekt jó példa szerinte a vízgazdálkodás és a zöldenergia hasznosítás közös nevezőre hozható és közös érdekek mentén előremutató fejlesztéseket lehet megvalósítani. Megjegyezte: a vízügyi igazgatóság hasonló járulékos kisvízerőművek létesítését tervezi a körösladányi és a békési duzzasztóknál.

A beruházási projekttel a Hydro Power Consulting pályázott sikeresen egy milliárd forint vissza nem térítendő EU támogatásra a Környezetvédelmi és Operatív Program keretéből és hazai támogatásokra. Kapuváry Gusztáv elmondta: a beruházási költségek támogatáson túli összegét, 1,3 milliárd forintot a társaság saját erőből és banki hitelből teremtette elő. A társaság a vízerőműnél 15-20 éves megtérülési idővel számol. Sinka Imre Békésszentandrás polgármestere a beruházással kapcsolatosan kiemelte: két új munkahely létesült és tőkeerős céggel bővült a helyi vállalkozások köre.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.