Növekszik a rákos megbetegedések száma

Egy nemrég közzétett tanulmány mérései szerint a rákos megbetegedések a vadon élő állatok populációit is érzékenyen érinti. Vannak fajok, melyek fokozott veszélynek vannak kitéve.

A Zöld teknős az egyik legveszélyeztetettebb faj.1980 óta 92%-kal nőtt a rákos megbetegedéseik száma, bizonyos területeken, Florida, Hawaii és a Kanári-szigetek környékén szinte járványként terjed. A kutatók úgy vélik, a rákos megbetegedések magas aránya szükségszerűen kapcsolódik a zöld teknősök élőhelyeinek elpusztításával, a kifejlett egyedek és tojásaik túlzott vadászatával és a „véletlen” balesetekkel, mikor fennakadnak a halászhálókon.

Egyes esetekben a rák a szaporodást gátolja meg. A kaliforniai partoknál talált oroszlánfókák olyan rákos megbetegedésekben szenvedtek, melyek nemzőképességüket redukálták. A partokra sodort tetemek 18%-kában találtak rákos sejteket. Az oroszlánfókák másik halálos betegsége egy alga virágzásához köthető, a vizsgált esetek 6,3%-kában itt is találtak rákos elváltozásokat. A növekvő megbetegedések ellenére a populáció folyamatosan gyarapszik. A szintén a nemzőképesség megszűnésével járó betegségekre hajlamos delfinek száma viszont csökken.
A rákban elpusztuló második leggyakoribb faj a Szent Lőrinc torkolatánál élő belugáké. A folyóba több kohó szennyvize ömlik, és a vízében megtalálható policiklikus aromás szénhidrogének magas szintű rákot okoznak.

A fenéken élő vagy onnan táplálkozó halak is veszélyben vannak az üledékben lerakódott rákkeltő anyagok miatt.
Denise McAloose és Alisa L. Newton a Globális Egészségügyi Program keretei között a vadvilág megőrzését kitűző társaság tagjaiként teszik közzé teljes tanulmányukat júliusban.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.