Növekszik az offshore szélerőművek száma

A szél a világ vezető megújuló energiaforrása, csak 2012-ben 238,000 megawattal nőtt a belőle termelhető energia mennyisége.

A földön található területeket csaknem teljesen kimerítették, a tengerekben és óceánokban felállított szélerőművek kapacitása mindössze 4,600 megawatt. Szerencsére ez a szám gyorsan növekszik, 2006 óta meghatszorozódott. Eddig 12 ország állított fel ilyen erőműveket, és hamarosan mások is csatlakoznak hozzájuk. Az offshore szélturbinák 90 százaléka Európában található, Dániában, Belgiumban, Németországban és az Egyesült Királyságban. Ez utóbbi ország egyedül évi 2,500 megawatt offshore szélenergiát termel. Európán kívül még Kínában és Japánban találhatóak hasonló létesítmények. Az Egyesült Államokban többek között a Google befektetéséből a keleti parton New Yorktól Virginiáig 482 kilométeren telepítenének szélerőműveket az óceánba, amely 7,000 megawatt energiakapacitással rendelkezne, és 10 éven keresztül építenék. Meglepő módon a projekt egyik legnagyobb akadálya az, hogy sokan aggódnak az óceánparti kilátás lerombolása miatt. A kivitelezőknek az elhelyezésnél arra is figyelniük kell, hogy ne legyenek vándormadarak vagy vízi élőlények útjában. A 10 legnagyobb szén-dioxid kibocsátó ország közül 9-nek (Irán kivételével) van olyan potenciális offshore szélenergia kapacitása, mely bőven kiszolgálná lakosságának elektromosság igényét. Oroszország például 23-szor annyi energiát képes termelni, mint amennyire szüksége van.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.

Nincs hozzászólás

  1. offshore- ez Magyarországon negatív dolgot jelent.

    ez adóelkerülés a széllel ?