Növekvő vízhiány világszerte

A Grail Research nemrégiben publikálta a világ vízkészleteiről készített tanulmányát. A növekvő vízhiány az egész világot érinti, az édesvízkészletek egyre szűkösebbek, és az olyan gyorsan fejlődő országokban, mint Kína és India a fogyasztói kultúra növekedésével együtt a vízhiány is egyre nagyobb méreteket fog ölteni.

A kutatás felhívja a figyelmet a jelenlegi tartalékok hatékonyabb kezelésére, mivel ebben az ütemben 2025-re 3 milliárd ember fog a vízhiány toleranciaértéke alatt élni.

2025-re India, Kína, néhány európai ország és Afrika súlyos vízhiánnyal fog küzdeni, amennyiben nem ösztönzik a megfelelő és fenntartható vízgazdálkodást. Bár az alacsony és közepes jövedelmű fejlődő országokban kevesebb az egy főre jutó vízfogyasztás, a népesség gyors növekedése és a különböző gazdasági ágazatok nem megfelelő vízgazdálkodása vezethet a vízhiányhoz. A fejlett országoknak a fogyasztás csökkentésére, valamint a tartalékok hatékony kezelésére kell összpontosítani.

A tanulmány kiemeli Indiát, ahol a becslések szerint 2050-re 44%-kal is csökkenhet az édesvíz elérhetősége a gyorsan gyarapodó népesség, a növekvő igény és szennyezettség miatt.
A figyelmeztető jeleket nem lehet már kikerülni, és a megfelelő intézkedések azonnali megkezdésével, a kutatók szerint, jelentős változásokat lehet elérni a jövő vízkészleteiért.

Ajánlott tartalom

Az EU jogszabályokat vezetne be a növényvédő szerek használatának csökkentésére

Az Európai Bizottság szerdán jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.