Novembertől kötelező energiacímkés gumiabroncsot árulni

A minősítő címkékkel ellátott gumiabroncsok már nyáron megjelentek néhány gumikereskedőnél. November 1-jétől csak olyan terméket lehet forgalmazni, amelyen megtalálható a három jelölés.

A novembertől kötelezően megjelenő gumiabroncscímke ugyanúgy néz ki, mint a háztartási gépeken található energiaosztály-besorolások: az ABC betűi és színes sávok jelölik, hogy az adott gumiabroncs mennyire jól teljesít. Az egyik ilyen címke a gördülési ellenállás nagyságáról, vagyis lényegében az üzemanyag-hatékonyságról ad jelzést, a másik pedig az úgynevezett nedves tapadási mutatót, azaz a vizes úton szükséges fékút hosszát szemlélteti, írja az origo.hu. Csakúgy, mint a háztartási berendezéseknél, az A-kategóriás abroncsok a legjobbak, míg a G-kategóriába soroltak a leggyengébbek. A harmadik címke a kerekek által keltett külső zaj mértékére utal. A pontos decibelérték mellett a hangszórójel előtti fekete hanghullámok száma mutatja, hogy csendesebb vagy épp hangosabb abroncsot készülünk vásárolni.

“A címkézésre azért van szükség, mert a modern gumiabroncsokról ránézésre vagy tapintásra az átlagos autós nagyon keveset tud megállapítani, így nehezen is tud eligazodni a több tucat gyártó számtalan terméke között” – mondta Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke. “Az új abroncs kiválasztásában segíthet az abroncscímke, de fontos, hogy az autósok a legmegfelelőbb téli vagy nyári gumiabroncsok vásárlásakor tájékozódjanak teszteredményekről, illetve kérjék ki a gumis szakemberek szakmai véleményét is. Ázsiai eredetű gumiabroncsokkal akkor is legyünk óvatosak, ha szerepel rajtuk EU-abroncscímke.” A gumiabroncsok felcímkézésétől azt várja a hét legjelentősebb hazai gumiabroncsgyártó céget tömörítő szakmai érdekszövetség, hogy a hatékonyabb és energiatakarékosabb típusok elterjedése jelentős gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel is jár.

Ajánlott tartalom

Februárban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban

Februárban tovább nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az előző évi alacsony bázishoz képest - ezt mutatja az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden publikált havi kimutatása.