Nukleáris szakértő: fokozódhat a helyzet Japánban

A BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója szerint nem kizárt, hogy a megsérült japán atomerőmű környékén tovább növekedhet a környezetbe jutó sugárzás szintje; a szigetországban csak a fukusimai erőmű 80 kilométeres környezete lehet veszélyes – közölte Aszódi Attila kedden az MTI-vel.

A március 11-i földrengés és szökőár miatt az erőmű blokkjaiban bekövetkezett robbanások után nagyon nehéz megbecsülni, mi történhet még az atomerőműben: nagy valószínűséggel hónapokon keresztül lesz még “környezeti kibocsátás” – írta a szakember a közleményben.  Ha az a mostani szinten maradna, a 30 kilométeres körön kívül érdemi egészségügyi kockázattal nem kell számolni, azonban a jövőben a sugárzásszint emelkedésének lehetőségét sem lehet kizárni – fűzte hozzá. Minderre azokból a hétvégén kiadott közleményekből következtetett Aszódi Attila, amelyek szerint japán illetékesek nitrogéngázt terveznek bejuttatni az 1. reaktor hermetikus védőépületébe. Ez arra utal, hogy nem biztosak az 1. reaktorban lévő sérült üzemanyag elégséges hűtésében, így további hidrogénképződést sem tartanak kizártnak, ha pedig az berobbanna, akkor újra felszökhetne a kibocsátás.
    Ráadásul a hétvégén bemutatott videofelvételek tanúsága szerint a 4. reaktor pihentető medencéjéből továbbra is gőz száll fel, ami arra utalhat, hogy az ott lévő üzemanyagok nincsenek teljesen víz alatt. Ha ez így van, ott további üzemanyag-sérülés és radioaktív kibocsátás lehetséges. Kis valószínűséggel, de elképzelhető, hogy a kibocsátás intenzitása jelentősen meghaladja a mostani értéket – olvasható a szakember közleményében.

 
    Továbbá a reaktorok “pihentető medencéi” a robbanásokban súlyosan rongált helyeken vannak, így jelenleg semmi nem korlátozza a kibocsátást. Az épületek további sérülése (például újabb földrengés miatt, vagy most még nem ismert belső esemény) miatt sem zárható ki egy újabb, jelentősebb kibocsátás lehetősége – írta Aszódi Attila.
    Közlése szerint a fukusimai atomerőmű 30 kilométeres környezetében a sugárzás intenzitása most is magas, ez a helyzet itt hónapokon át fennmaradhat. Ide nem tanácsos utazni, de valószínűleg nem is lehetséges azoknak, akik nem ott élnek, vagy nincs kifejezett feladatuk. Az atomerőműtől északnyugatra 60-80 kilométer távolságban egyes településeken (például Fukusima város, Iitate falu) is több a környezeti “dózisintenzitás”, ami – ha több hónapig fennmarad – ottani viszonyok  között szokatlanul magas éves lakossági dózist eredményezhet. Ide sem tanácsolható az utazás, ha valakinek halasztható teendői vannak – fűzte hozzá.  Az adatok alapján a magyarok által gyakrabban látogatott városokban (Tokió, Kiotó, Nagano, Csiba) a jelenlegi sugárzási helyzet egyáltalán nem veszélyes az egészségre – közölte Aszódi Attila.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.