Nulla energiás stadion a 2014-es futball vb-re

„Nulla energiás” stadion készül Brazíliában a 2014-es futball-világbajnokságra. A fővárosban épített stadiont, amelyet a Castro Mello Arquitectos csapat tervezett, május 18-án avatják fel.

A tavalyi londoni nyári olimpiai játékok nyomdokain haladva Brazília is igyekszik megfékezni a világeseményhez szükséges energia-fogyasztást és pazarlást, mindenekelőtt új létesítményeinek magas energetikai hatékonyságával. Az Estádio Nacional célja, hogy elnyerje a Green Building Council legmagasabb, LEED Platinum minősítését. A közel 300 millió dollár költséggel megépült stadiont egy 2,5 MW-os napelemes rendszer borítja, amely éve 3 millió dolláros megtakarítást tesz lehetővé, írja az energiacentrum.com.

További egyedülálló tulajdonsága a stadionnal, hogy az aréna kör alakú borítását EFTE-ből, termoplasztikus fluorpolimerből készítettek, amelyet bevontak egy titánium-dioxid réteggel. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy a nap hatására átalakítja a levegőben lévő nitrogén-oxidot egyszerű, oldható, egészségre ártalmatlan ásványi sókká, amelyek az első esővel szétszóródnak a földben minden káros következmény nélkül. Az előzetes számítások szerint a borítás minden négyzetmétere annyi üvegház-hatást kiváltó gázt képes kiszűrni, amennyit 88 gépkocsi termel. A stadion ezen kívül csapadékgyűjtő rendszerével a pálya gyepszőnyegének öntözéséhez szükséges vízmennyiséggel is tud takarékoskodni.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).