Nulla forintból telepíthet 40.000 család napelemes rendszert

A napelemes pályázati értesítőket folyamatosan kapják az érintettek.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A tavaly év végén elindított napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat első üteme idén januárban, illetve februárban zárult le. Az adatokból egyértelmű, hogy a programot eddig óriási érdeklődés övezi. A pályázatért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Portfolióval azt közölte, hogy több mint 40 ezer támogatási kérelem érkezett, a feltételek teljesítéséről szóló értesítést pedig már 21 ezernél is több igénylő kapta meg. A levelek kiküldése folyamatosan zajlik. A programot alacsony jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, a pályázat keretében 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás szerezhető az otthoni napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A támogatással két típusú projekt valósítható meg: napelem tetőre telepítése; valamint napelemes rendszer kiépítése fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálásával, villamosenergia-tároló beépítésével és nyílászáró-cserével.

A pályázat feltételeit több alkalommal is módosították, legutóbb márciusban. Ez egy jelentősebb átalakítás volt, amellyel a korábban létrehozott, az adott háztartásban élő gyermekek és az otthon földrajzi elhelyezkedése alapján rangsoroló pontrendszert is eltörölték. A módosításokkal a potenciális pályázók körét próbálták bővíteni. A változtatásokat követően bejelentették, hogy gyakorlatilag mindenki megkaphatja a támogatást, aki megfelel az újabb feltételeknek.

Forrás: olvasónk / alternativenergia.hu

Az ITM sajtóosztálya a Portfolio megkeresésére azt közölte, hogy részletes tájékoztatást a támogatott pályázatok megoszlásáról csak a kiértékelés lezárását követően adhatnak. A tárca szerint ekkor tudják majd azt is megmondani, hogy mennyi maradt a 201 milliárd forintos keretösszegből. A programot eredetileg négy ütemben akarták megvalósítani, a kiírás módosítását követően viszont már csak egy ütem maradt hátra. Fontos kiemelni, hogy ez a változtatás nem járt keretösszeg-csökkentéssel. Legközelebb térségtől függően 2020 szeptemberében és októberében lehet majd pályázni, ebben az ütemben olyanok is részt vehetnek, akik az első szakaszba a szigorúbb feltételrendszer miatt nem tudtak vagy akartak bekapcsolódni.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.