Nullára esett a német áram ára

Egy szép, szeles és napos májusi napon nullára zuhant a német elektromos energia ára körülbelül egy órára a piacon – számolt be egy sajátos piaci eseményről a Business Insider a Renewables Internatonal adataira hivatkozva.

Az ok: Németországban meglehetősen sok a megújuló energiát használó erőmű. Ezek energiatermelő képessége erősen függ az időjárástól, s ritka, hogy mindkét típusú erőmű jól teljesítsen egy időben.

Ám egy májusi napon mégiscsak ez történt: egyszerre volt szeles és gyönyörűen napos az időjárás. Így a megújuló forrásokból származó, hálózatba érkező energia közel háromnegyede volt a keresletnek. A hálózatot irányítónak kötelező átvenni minden egyes megújuló forrású erőműből származó kilowattot Németországban. Így a hagyományos erőművekből érkező energiából a szokásosnál jóval kevesebbre volt szükség, ami a piaci árakra is drasztikus hatással volt.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.