Nyílt levél Orbán Viktornak energianád ügyben

Szerdán az interneten szétküldött nyílt levélben kért választ Orbán Viktor miniszterelnöktől Kiss Gábor, a NÁD MPS-H Kft. ügyvezetője, aki évek óta szorgalmazza egy energianád program beindítását. Egyebek közt azt kérdezte, miért nem kell az országnak 70-80 ezer új munkahely.

A levél fő kérdése: “Milyen szakmai indok alapján nincs szüksége az országnak egy 8 milliárd eurós magánbefektetésből megvalósuló, az ország energiafüggetlenedését szolgáló, 70-80 ezer új munkahelyet teremtő, a parlagon hagyott területek hasznosítását biztosító magyar energianád programra, amiből az államnak jelentős bevételei származhatnak az adók és a program révén értékesíthető szén-dioxid kvóta révén?” A nyílt levél álltása szerint az előző kormány alatt “ellenérdekelt körök ténykedése, illetve a program ellopásának kísérlete akadályozta a nádprojekt beindulását”, amiben  az elmúlt egy év sem hozott fordulatot. emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök  Illés Zoltán államtitkárt nevezte ki témafelelősnek, aki azonban a “szakmai indoklást mellőzve” nem jelent meg személyesen a befektetőnek  a kormány által kért tőkeigazolását bemutatni szándékozó képviselőjével megbeszélt találkozón.

 

Az energianád projektről a levél azt állítja, több neves szakember, minősítő cég, a Magyar Tudományos Akadémia és a Műszaki Egyetem szakértőinek pozitív kritikáját is bírja.  Magyarország pár éven belül Európa megújuló energia nagyhatalmává válhatna általa, évente 1000-3000 MW megújuló villamos energia előállítására válna képessé. A projekt befektetők pénzéből valósulna meg, de csak akkor, ha az állam nyilatkozik arról, hogy a Magyar Villamos Művek a törvényi kötelezettségének megfelelően átveszi a  megújuló energiából keletkezett áramot. Szükségesnek ítéli, hogy az élelmiszertermelésre alkalmatlan földterületek rendelkezésre álljanak a nádtermeltető rendszer kiépítéséhez. Hivatkozik arra, hogy a földalap tájékoztatása szerint csak politikai döntés kérdése, és biztosítható a szükséges földterület. “Komoly nemzetközi érdeklődés tapasztalható a magyar energianád projekt iránt, ami a magyar fél érdektelensége miatt várhatóan előbb megvalósul külföldön, mint idehaza.” – írta Kiss Gábor a miniszterelnökhöz címzett levele végén.

 
Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste a levélben említett  Illés Zoltán államtitkárt. A feltett kérdésekre a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya a következő választ küldte: “Nem Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár hatáskörébe tartozik az energianád ügye. Energetikai kérdésekben ugyanis nem a Vidékfejlesztési Minisztérium, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a felelős. Nem igaz az az állítás sem, hogy Illés Zoltán nem egyeztetett a cég képviselőivel. A környezetügyért felelős államtitkár Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárral közösen, személyesen tárgyalt az érintettekkel 2010. július 28-án, a VM Fő utcai épületében, az államtitkári tárgyalóban.”

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.