Passzívházak belülről

Olyan épületeket lehet megtekinteni, amelyek megfelelnek például a szigorú energiatakarékossági elvárásoknak.

Nyílt napokat szervez a fővárosban és négy vidéki településen a Passzívházépítők Országos Szövetsége. A november 9. és 11. között megrendezett Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programsorozathoz csatlakozva Magyarországon az érdeklődők lakottan tekinthetnek meg budapesti, budaörsi, diósdi, dunaújvárosi és szentendrei minősített passzív házakat, valamint az első passzívház minőségű iskolaépület – mondta el az MTI-nek Mesterházy Mónika megbízott sajtóreferens. A látogatások egyik fő célja az, hogy a passzív házakról keringő tévhiteket és mendemondákat sikerüljön eloszlatni, amihez a mostani fűtési szezon is jó apropóval fognak szolgálni – hangsúlyozta a sajtóreferens. Hozzátette: olyan épületek kerültek kiválasztásra, amelyek megfelelnek a szigorú elvárásoknak, így például a primer energiafogyasztásuk a hagyományos technológiával épült házakhoz viszonyítva 80-95 százalékkal kevesebb. Ezeknek az épületeknek a tulajdonosai mind részt vettek a kivitelezésben, vagy saját maguk építették házaikat.

A szadai passzívház 1.rész :

[media id=48 width=600 height=400]

Ők mindannyian a Passzívházépítők Országos Szövetsége tagjai, ezért a helyszíneken tartózkodó szakértőkkel együtt minden részletre kiterjedő válaszokat tudnak adni a látogatók kérdéseire – hangsúlyozta Mesterházy Mónika. A Passzívházépítők Országos Szövetsége november 11-én autóbuszos szakmai túrát szervez, hogy a regisztrált érdeklődőket a helyszínekre szállítsa. Előzetes egyeztetés után lehetőség van az épületek egyedi kiválasztására, és megtekintésére is. A szakmai túrára november 9-ig lehet jelentkezni, erről bővebb információk a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon olvashatók – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens.

A szadai passzívház 2.rész :

[media id=50 width=600 height=400]

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. Egy passzívháznak meg kell felelnie a darmstadti Passivhaus Institut (Passzívház Intézet) hivatalos minősítési rendszerének. Magyarországon 2009 februárjában a Pest megyei Szadán adták át az első olyan épületet, amely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal.

Korábbi anyagunk egy passzív-hotelről:

[media id=110 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.