Nyilvános büntetés jár hétfőtől a Szingapúrban szemetelőknek

Szingapúr mától nyilvánosan bünteti az utcán szemetelőket, méghozzá úgy, hogy a renitenseket rikító narancssárga kukásöltözékbe bújtatva szemétszedésre kényszeríti a forgalmas városrészeken.

Az intézkedés a városállam tisztaságáért indított kampány részét képezi. A szabálysértők leleplezését segíti, hogy külön ebből a célból rendőrök járőröznek majd azokon a helyeken, ahol a polgárok a legtöbbet szemetelnek, és ahol a legújabb és legnagyobb konténerek találhatók.
“Továbbra is keményen fel fogunk lépni az antiszociális magatartással szemben, és egyúttal javítani fogjuk a város szemetesekkel, konténerekkel való ellátottságát” – mondta el Andrew Tan, a szingapúri Nemzeti Környezetvédelmi Iroda vezetője.

“A város elmúlt években tapasztalt fejlődése ellenére a szemetelés továbbra is probléma maradt” – tette hozzá Tan.
Az intézkedést azok ellen foganatosítják, akiket legalább két alkalommal rajtakapnak azon, hogy nyilvános helyen hulladékot dobnak el.
A városállam kormánya bízik benne, hogy a nyilvános megszégyenítés, azaz a közterületek vagy a buszállomások takarítása, elrettentésül szolgál majd a szingapúriaknak, és arra ösztönzi őket, hogy a megfelelő helyre dobálják a hulladékot.

A hatóságok által kilátásba helyezett másik intézkedés a szemetelésért kirótt pénzbírság drasztikus növelése, amely akár a 3500 dollárt, vagyis a 840 ezer forintot is elérheti. Eddig a büntetés mértéke ennek csupán töredéke volt: 141 és 212 dollár, azaz 30-50 ezer forint között mozgott, és nem jelentett túl nagy visszatartó erőt.
A szemetelők ellen foganatosított intézkedéscsomag egy tavaly 4462 ember bevonásával készült felmérés eredménye. A vizsgálat kiderítette, hogy a járókelők elsősorban kuka hiányában “kényszerülnek” szemetelésre, de a lustaság és a már berögződött szokások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hulladék az utcán landoljon.
Az elmúlt öt évben szemetelés miatt megbírságolt emberek több mint 90 százaléka a cigarettacsikket hajította el. A város tisztasága ellen vétkezők száma ugyanebben az időszakban 3819-ről 41392-re ugrott meg.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.