Nyomtatott napelemekkel töltenék a Teslákat

Egy csapat ausztrál szakértő hosszú utazással próbálja bebizonyítani, hogy könnyű, hajlékony napelemekkel jól tölthető egy Tesla.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ausztrál kutatók azt vizsgálják, hogy lehetséges-e nyomtatott napelemekkel hajtani egy Teslát egy elképesztő hosszúságú, mintegy 15 127 kilométeres úton – számol be a New York Post. A kísérlet szeptemberben indul majd, a szakértők abban bíznak, hogy munkájukkal elősegíthetik a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos gondolkodást. A Charge Around Australia (CAA) projektben 18 olyan műanyag panelt használnak majd, amelyeket a csapat maga nyomtatott. Egy-egy panel közel 18 méter hosszú, a hajtogatható eszközöket akkor helyezik ki a Tesla mellé, amikor az autónak épp töltésre van szüksége. Paul Dastoor, a Newcastle-i Egyetem munkatársa és a panelek feltalálója szerint a csapat nemcsak az eszközök ellenállóságát, hanem egyéb lehetséges felhasználási módjaikat is vizsgálni fogja. A szakértő úgy véli, ideális a teszthelyzet annak felmérésére, hogy miként alkalmazhatnák a technológiát nehezen hozzáférhető helyeken, például a világűrben.

A panelek rendkívül könnyűek, és laminált PET-ből készültek. Előállításuk négyzetméterenként kevesebb mint 10 dollárba (mintegy 3400 forintba) kerül. A paneleket olyan kereskedelmi nyomtatókkal gyártották, amelyeket eredetileg boros címkék készítésére terveztek. Dastoor szerint a napelemekkel hajtott autó ötletétől az ausztrálok jobban elgondolkodhatnak az elektromos járművek használatán, és enyhülhetnek a kis hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmak. Sokan ugyanis azért ódzkodnak az e-autók vásárlásától, mert a jelenlegi akkumulátortechnológia, illetve a töltési infrastruktúra hiányai miatt egyelőre korlátozott távolságokat lehet csak megtenni az ilyen járművekkel. A könnyen szállítható napelemek révén ez megváltozhat.

A 84 napos út alatt a kutatók 70 iskolát akarnak felkeresni, hogy megismertessék a diákokkal a lehetséges jövőt. Dastoort arról is megkérdezték, hogy Elon Musk, a Tesla vezetője vajon mit szólna a projekthez. A szakértő úgy gondolja, hogy a milliárdos elégedett lenne. A CAA megmutathatja, hogy innovatív technológiájuk Musk fejlesztéseivel kombinálva új megoldásokat kínálhatnak a bolygónak.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.