Nyugdíjpénzből veszik az olcsó napelemet

Három év alatt 65 százalékot esett a napelemek ára Nagy-Britanniában. Az energiaminiszter azt javasolja a briteknek, hogy a nyugdíjra félretett pénzükből telepítsenek napelemet, mert jobban megéri, mint a magánnyugdíjpénztárakba fektetni. Ha egy politikus ilyet mond, abból tudni lehet: Angliában már tömegesen elterjedt a lakossági napelem.

Nagy-Britanniában a napelemek telepítési költsége 65 százalékkal csökkent három év alatt. 2010-ben még 13 ezer font volt a költség, most csak 4500 font. A napelemek megtérülési rátája ennek köszönhetően a befektetési összeg 5-8 százalékára ugrott évente – írta a brit Telegraph. A brit energiaminiszter szerint ez már nagyobb profitot hoz, mint a nyugdíjalapokba, magánnyugdíjpénztárakba befizetett pénz kamata. Ezért azt javasolja a briteknek, hogy a nyugdíjukra félretett pénzükből inkább vásároljanak napelemet a házuk tetejére. „Egy jól elhelyezett napelem 20 évre garantálja az akár évi 8 százalékos kamatot. Ez 2-3 százalékkal több mint a nyugdíjalapok annuitásos járadéka” – mondta Greg Baker.

Nagy-Britanniában a kormány úgy ösztönzi a lakossági napelemek telepítését, hogy az általuk megtermelt felesleges villamos energiát kötelező átvételi áron veszi át tőlük. A háztartásoknál az így keletkező profit és az áramszámlában jelentkező megtakarítás adja ki az évi 8 százalékos kamatot.

Szakértők szerint ez az árzuhanás (és a célzott lakossági állami támogatás) kellett ahhoz, hogy a napelemek tömegesen elterjedjenek az országban. Nagy-Britanniában jelenleg 500 ezer háztartás használ napelemet villamos energia előállítására, amely szám folyamatosan növekszik. A cikk szerint a napelemek tömeges elterjedése hosszú távon a villamos energia árát is letöri – azok számára is, akik nem használnak napelemet.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.