Az amerikai elnök azt reméli, hogy 2020-ig felére lehet csökkenteni az Egyesült Államok járműparkjának fogyasztását és az általa okozott légszennyezés mértékét.

Obama 2020-ig felére csökkentené a járművek fogyasztását

Az amerikai elnök azt reméli, hogy 2020-ig felére lehet csökkenteni az Egyesült Államok járműparkjának fogyasztását és az általa okozott légszennyezés mértékét.

Barack Obama pénteken beszélt erről, amikor a washingtoni Fehér Házban aláírta a nehéz teherautók üzamanyag-fogyasztásának visszafogását célzó rendeletet. Erre a járműkategóriára korábban nem vonatkoztak fogyasztási és környezetvédelmi normák.
Az elnök azt a célt tűzte ki, hogy a 2014-es modellévtől kezdődően már a megállapítandó normák szerint készüljenek a közepes és nagy teherautók, amelyek az amerikai járműpark 4 százalékát képviselik, de az összes gépjármű által elfogyasztott üzemanyag több mint 20 százaléka jut rájuk.

Az Obama-kormány áprilisban közölte, hogy szigorít a személygépkocsik és a könnyű teherautók üzemanyag-fogyasztási normáin: a 2016-tól gyártandó autók kombinált fogyasztása ebben a kategóriában nem haladhatja meg a száz kilométerenkénti 6,6 literes értéket.
Obama a pénteken aláírt rendeletben utasította az illetékes szövetségi hatóságokat, hogy dolgozzák ki a terveket a hibrid és elektromos, illetve a bioüzemanyaggal és földgázzal működő járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

Obama hangsúlyozta: a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa arra emlékeztet, hogy az Egyesült Államok hosszú távú energiabiztonsága az alternatív üzemanyagok és közlekedési technikák kifejlesztésétől függ.
Környezetvédők rámutattak: az amerikai autók az 1980-as és 1990-es években nem lettek takarékosabbak, a személygépkocsik és a könnyű teherautók jelenlegi kombinált üzemanyag-fogyasztási normája 9,3 liter száz kilométerenként.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.