Obama 7 évre betiltja az új olajkutak fúrását a Mexikói-öbölben

Barack Obama újabb moratóriummal 7 évre megtiltja az új olajkutak fúrását a Mexikói-öböl keleti medencéjében – jelentette egy magas rangú kormányzati tisztségviselőre hivatkozva szerdán a CNN.

Az új tilalom hátterében a BP mélytengeri platformján az április 20-án bekövetkezett robbanás áll, amely 11 ember halálát, valamint az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta. A baleset miatt több mint 4,9 millió hordó kőolaj ömlött a tengerbe, mielőtt a másfél kilométer mélyen keletkezett kitörést el tudták fojtani. A kormányzat októberben függesztette fel a mélytengeri fúrásokra meghirdetett féléves moratóriumot.
Az új tilalom támogatói szerint az intézkedés megakadályozza az áprilishoz hasonló katasztrófák előfordulását, az ellenzők szerint viszont a döntés súlyos következményekkel jár az olajiparra és a part menti települések gazdaságára nézve.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.