Obama a klímacsúcs zárónapjára utazik Koppenhágába

Eredeti tervét megváltoztatva Barack Obama amerikai elnök nem december 9-én, hanem 18-án, a klímaváltozásról tartandó csúcstalálkozó zárónapjára utazik Koppenhágába; a döntést több európai vezető is üdvözölte.

“Az elnök úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok húzóereje kétségkívül hatékonyabb lesz, ha inkább a végén, 18-án, nem pedig 9-én vesz részt a koppenhágai csúcstalálkozón” – közölte helyi idő szerint pénteken Robert Gibbs fehér házi szóvivő közleményében.
Obama, akit  korábban többen bíráltak, amiért csak 9-én lesz jelen Koppenhágában, más vezetőkkel tárgyalva megváltoztatta a tervét.
Nicolas Sarkozy francia elnök, aki a hét elején tárgyalt Obamával a kérdésről, elégedetten fogadta a pénteki döntést, amelyet üdvözölt a vendéglátó Lars Lokke Rasmussen dán, valamint Gordon Brown brit kormányfő is.
Több mint száz állam- és kormányfő erősítette meg, hogy részt vesz a koppenhágai konferencián. A december 7. és 18. közötti tanácskozáson megállapodást terveznek elfogadni, amely felváltja az ENSZ Éghajlatváltozási Egyezményéhez csatolt, 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.