Obama ismét a környezetvédelem mellé áll?

Az amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy az elkövetkező újraválasztási kampányában ki fog állni a klímaváltozás ellen.

Tudni lehet, hogy az Egyesült Államok vezető politikusai között bizony akad egy olyan csoport, akik nemhogy figyelembe sem veszik a Földet sújtó globális felmelegedést, de azt is állítják, hogy az egész „elmélet” csak kitaláció. Amikor az amerikai média erőteljesen kritizálni kezdte az üvegház-hatás megfékezését hangsúlyozókat, Obama kormánya inkább kimaradt a dologból. Ugyanakkor 2010-et mondják az eddigi legmelegebb hőmérsékletű évnek, és egyre több emberben kezd összeállni a kép: hogy az időjárás változása kapcsolatban van a globális felmelegedéssel.
Talán ezért is nyilatkozta Barack Obama elnök a Rolling Stone magazinnak, hogy a globális felmelegedés ellen irányuló harc szerves részét fogja képezni újraválasztási kampányának.

„Őszintén szólva igencsak aggaszt, hogy nemzetközileg nem mutattunk akkora haladást, amekkorát kellett volna. Ennek a Kongresszusnak a határain belül, közigazgatásilag, próbáltunk egy egész sor olyan dolgot véghezvinni, amelyek változtatásokat hoznak – az autókra rótt üzemanyag-takarékossági szabályozás megkétszerezése nagyon sok szén-dioxidtól megóvja légkörünket. Továbbra is nyomást gyakorlunk majd az energiatakarékosságra, a megújuló energia előírásokra és a zöld energia népszerűbbé tételére. De afelől semmi kétség, hogy rengeteg a tennivalónk. Az elmúlt három év legnagyobb kihívásainak egyike az volt, hogy az emberek első számú aggodalma a munkakeresés, a jelzáloghitel fizetése és a magas benzinárak voltak. Ebben a légkörben könnyű volt a másik oldalnak dollármilliókat fektetni egy olyan kampányba, amely becsmérli a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatásokat. Az a gyanúm, hogy az elkövetkező hat hónap folyamán ez a vita a kampány részévé fog válni, én pedig igen egyértelműen hangot fogok adni a véleményemnek, miszerint további lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy komolyan lépjünk fel a klímaváltozás ellen. A kiút teljes mértékben járható a fejlődé és munkahelyteremtés mellett – például az, hogy intézkedjünk annak érdekében, hogy Amerika összes épületét átformáljuk a létező technológiával, hogy energiafelhasználásunkat 15 vagy 20%-kal csökkentsük. Ez egy elérhető cél, és hozzá kell látnunk most.”

Nagyon is lehetséges az, hogy Obama hirtelen fellépésének a globális felmelegedéssel szemben inkább politikai okai vannak. Ugyanis felmérések kimutatták, hogy egyre több ember tekinti veszélyesnek a klímaváltozást és az azért felelős üvegház-hatást, és nőtt azoknak a száma is, akik támogatják a megújuló energiák alkalmazását. Obama pártjának ellenfelei, a republikánus párt pedig újra és újra tagadja a globális felmelegedést, és hangsúlyozza, hogy esze ágában nincs ennek érdekében intézkedni. Így hát most, hogy a vetélytárs klímaváltozás tagadó nézetei ennyire felerősödtek, Obama egy zöld kampánnyal a szavazókat nagy eséllyel megnyerheti. Hogyha valóban lépéseket tesznek az USA legfelsőbb rétegeiben a környezetvédelem érdekében, bármi legyen is az ok, azzal Földünk, és mi is, csak jól járhatunk.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.