Obama ismét a környezetvédelem mellé áll?

Az amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy az elkövetkező újraválasztási kampányában ki fog állni a klímaváltozás ellen.

Tudni lehet, hogy az Egyesült Államok vezető politikusai között bizony akad egy olyan csoport, akik nemhogy figyelembe sem veszik a Földet sújtó globális felmelegedést, de azt is állítják, hogy az egész „elmélet” csak kitaláció. Amikor az amerikai média erőteljesen kritizálni kezdte az üvegház-hatás megfékezését hangsúlyozókat, Obama kormánya inkább kimaradt a dologból. Ugyanakkor 2010-et mondják az eddigi legmelegebb hőmérsékletű évnek, és egyre több emberben kezd összeállni a kép: hogy az időjárás változása kapcsolatban van a globális felmelegedéssel.
Talán ezért is nyilatkozta Barack Obama elnök a Rolling Stone magazinnak, hogy a globális felmelegedés ellen irányuló harc szerves részét fogja képezni újraválasztási kampányának.

„Őszintén szólva igencsak aggaszt, hogy nemzetközileg nem mutattunk akkora haladást, amekkorát kellett volna. Ennek a Kongresszusnak a határain belül, közigazgatásilag, próbáltunk egy egész sor olyan dolgot véghezvinni, amelyek változtatásokat hoznak – az autókra rótt üzemanyag-takarékossági szabályozás megkétszerezése nagyon sok szén-dioxidtól megóvja légkörünket. Továbbra is nyomást gyakorlunk majd az energiatakarékosságra, a megújuló energia előírásokra és a zöld energia népszerűbbé tételére. De afelől semmi kétség, hogy rengeteg a tennivalónk. Az elmúlt három év legnagyobb kihívásainak egyike az volt, hogy az emberek első számú aggodalma a munkakeresés, a jelzáloghitel fizetése és a magas benzinárak voltak. Ebben a légkörben könnyű volt a másik oldalnak dollármilliókat fektetni egy olyan kampányba, amely becsmérli a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatásokat. Az a gyanúm, hogy az elkövetkező hat hónap folyamán ez a vita a kampány részévé fog válni, én pedig igen egyértelműen hangot fogok adni a véleményemnek, miszerint további lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy komolyan lépjünk fel a klímaváltozás ellen. A kiút teljes mértékben járható a fejlődé és munkahelyteremtés mellett – például az, hogy intézkedjünk annak érdekében, hogy Amerika összes épületét átformáljuk a létező technológiával, hogy energiafelhasználásunkat 15 vagy 20%-kal csökkentsük. Ez egy elérhető cél, és hozzá kell látnunk most.”

Nagyon is lehetséges az, hogy Obama hirtelen fellépésének a globális felmelegedéssel szemben inkább politikai okai vannak. Ugyanis felmérések kimutatták, hogy egyre több ember tekinti veszélyesnek a klímaváltozást és az azért felelős üvegház-hatást, és nőtt azoknak a száma is, akik támogatják a megújuló energiák alkalmazását. Obama pártjának ellenfelei, a republikánus párt pedig újra és újra tagadja a globális felmelegedést, és hangsúlyozza, hogy esze ágában nincs ennek érdekében intézkedni. Így hát most, hogy a vetélytárs klímaváltozás tagadó nézetei ennyire felerősödtek, Obama egy zöld kampánnyal a szavazókat nagy eséllyel megnyerheti. Hogyha valóban lépéseket tesznek az USA legfelsőbb rétegeiben a környezetvédelem érdekében, bármi legyen is az ok, azzal Földünk, és mi is, csak jól járhatunk.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.