Obama szabályozza a kibocsátást

A New York Times tudni véli, hogy Barack Obama ma jelenti be a Corporate Average Fuel Economy (CAFE), azaz a vállalati átlagfogyasztásról szóló szabvány szigorítására vonatkozó tervét.

A hír nem kis meglepetést okozott, hiszen a tervezetet 2011-nél előbb nem várták. Ám Kalifornia nemsokára hatályba lépteti új, a kibocsátásról szóló törvényét, és az elnök ezzel szeretné összhangba hozni elképzelését az új nemzeti szabványra vonatkozóan. Eszerint, 2016-ig minden Amerikában értékesített személygépkocsinak és könnyű tehergépjárműnek 30%-kal kell növelni a hatékonyságát, elérve a 42 mérföld/gallonos határértéket.

A környezetvédők természetesen nagy lelkesedéssel fogadták a hírt. A Biztonságos Klíma Mozgalom már évek óta vívta szélmalomharcát a szigorúbb kilométer-kibocsátási normákért, a hőcsapdát illetve a globális felmelegedést okozó gázok mérséklése érdekében.  Daniel Becker, a mozgalom egyik vezetője szerint ez az amerikai kormány által valaha tett legfontosabb lépés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.
A gyártók is jó úton haladnak, hogy az elkövetkező években megfeleljenek az elvárásoknak, problémát a 2013 után esedékes hatékonyságnövelés jelenthet számukra.

Ajánlott tartalom

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Madridban, a szervezet állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójához kapcsolódó nyilvános fórumon.

Nincs hozzászólás

  1. Szerintem ez csodálatos hír! Végre elkezdődött valami!