Obama zöld utat ad

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) és az Amerikai Közlekedési Minisztérium (DOT) javasolták az első egységes szabványok bevezetését a személygépkocsira vonatkozóan.

Az új szabály az üzemanyag takarékosság javítására irányul, mely által csökkenthető a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátása. A szabványt Kaliforniában és tizenhárom másik államban is elfogadták.

„Az Obama vezetés a vezetőülésbe ültette Amerikát az energiafüggetlenség felé vezető úton.” – mondta Megan Severson, az Environment America, Midwest szervezője. – „Ez a történelmi fellépés csökkenti nemzetünk kőolajtól való függését, segít a fogyasztóknak megtakarítani pénzüket, csökkenti a szennyezést és a globális felmelegedést is.”

Obama elnök májusban bejelentette, hogy megállapodást kötött a világ legnagyobb autógyártójával, a United Auto Workers-zel, Kaliforniában és más államokban. Az EPA és a Közlekedési Minisztérium olyan szabályokat vezet be, melyek csökkentik a globális felmelegedést. Az általános üzemanyag-takarékosságnak el kell érnie a 35,5 mérföld / gallon fogyasztást 2016-ig. Az előírásokat személyautókra, könnyű teherautókra és közepes teljesítményű személyszállító járművekre kell majd alkalmazni – amelyek az amerikai közlekedéssel kapcsolatos kibocsátások csaknem hatvan százalékáért felelősek. 

Barack Obama

„A részleteket alaposan felül fogjuk vizsgálni, hogy meggyőződhessünk arról, hogy ténylegesen megfelelnek-e Obama elnök, az év elején kijelentett, a szennyezésről és kőolaj gazdálkodásról szóló elképzeléseinek.” – mondta Severson.

Ajánlott tartalom

Rekordszinten a cseh személyautógyártás

Csehországban az év első négy hónapjában 14,4 százalékkal 531 355 darabra nőtt a legyártott személyautók száma, ami új rekord - közölte a cseh autógyártók szövetsége szerdán Prágában.