Óceáni hideghullám miatt szünetelt a globális felmelegedés a 70-es években

Az északi óceánokban az 1970-es évek környékén lezajlott hideghullám okozhatta a hőmérséklet visszaesését, amely rövid időre megszakította a globális felmelegedés trendjét – közölték amerikai és brit kutatók.

Számos szakértő korábban azzal magyarázta az 1970 környékén bekövetkezett enyhe globális lehűlést, hogy az a napsütést elnyelő ipari légszennyezés mellékhatása lehetett, átmeneti jellegét pedig a közben bevezetett szigorúbb környezetvédelmi szabályokkal indokolták.
A Nature brit tudományos folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerzői azonban a hőmérsékleti rekordokat elemezve más következtetésre jutottak. Kiderült, hogy az északi félteke felszíni vízhőmérséklete 1968 és 1972 között 0,3 Celsius fokot csökkent. A lehűlés az Atlanti-óceán északi részén volt a legjelentősebb.
A lehűlés okai ismeretlenek, ám azt tudják a kutatók, hogy egybeesett az északi sarkvidékről származó hideg víz hirtelen beáramlásával. A szakemberek kizártak a lehűlés okai közül más természeti tényezőket, például az óceáni áramlatok tartós áthelyeződését, vagy azt, hogy vulkáni hamu gátolta a napsugarakat.
Mint David Thompson kutatásvezető, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa elmondta, bár tudták, hogy az északi félteke óceánjai lehűltek a XX. század közepén, a hűlés hirtelen természete meglepte őket.

Az úgynevezett klímaszkeptikusok úgy vélik, a melegedési hullám fékeződése kétségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység váltotta ki. Phil Jones, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója, a most közzétett tanulmány társszerzője emlékeztetett arra, hogy az óceánok hűlése egybeesett azzal, amikor nagy tömegben sótlan víz áramlott az észak-atlanti térségbe a sarkvidékről.
Jones először publikált a Nature-ben azóta, hogy 2009 őszén botrány középpontjába került. A koppenhágai klímakonferencia előtt ismeretlenek elektronikus leveleket törtek fel a Kelet-Angliai Egyetem szerverén, majd nyilvánosságra hozták azokat. Az e-mailek alapján merült fel, hogy Jones eltúlzott bizonyos, a globális felmelegedést igazoló adatokat, ám a kutató időközben tisztázódott a gyanú alól.
“Talán ez elgondolkodtatja őket” – válaszolta Jones a brit hírügynökség kérdésére, vajon miként reagálnak a klímaszkeptikusok arra, hogy most egy lehűlés okát vizsgáló tanulmány részese volt.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.