Óceáni hideghullám miatt szünetelt a globális felmelegedés a 70-es években

Az északi óceánokban az 1970-es évek környékén lezajlott hideghullám okozhatta a hőmérséklet visszaesését, amely rövid időre megszakította a globális felmelegedés trendjét – közölték amerikai és brit kutatók.

Számos szakértő korábban azzal magyarázta az 1970 környékén bekövetkezett enyhe globális lehűlést, hogy az a napsütést elnyelő ipari légszennyezés mellékhatása lehetett, átmeneti jellegét pedig a közben bevezetett szigorúbb környezetvédelmi szabályokkal indokolták.
A Nature brit tudományos folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerzői azonban a hőmérsékleti rekordokat elemezve más következtetésre jutottak. Kiderült, hogy az északi félteke felszíni vízhőmérséklete 1968 és 1972 között 0,3 Celsius fokot csökkent. A lehűlés az Atlanti-óceán északi részén volt a legjelentősebb.
A lehűlés okai ismeretlenek, ám azt tudják a kutatók, hogy egybeesett az északi sarkvidékről származó hideg víz hirtelen beáramlásával. A szakemberek kizártak a lehűlés okai közül más természeti tényezőket, például az óceáni áramlatok tartós áthelyeződését, vagy azt, hogy vulkáni hamu gátolta a napsugarakat.
Mint David Thompson kutatásvezető, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa elmondta, bár tudták, hogy az északi félteke óceánjai lehűltek a XX. század közepén, a hűlés hirtelen természete meglepte őket.

Az úgynevezett klímaszkeptikusok úgy vélik, a melegedési hullám fékeződése kétségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység váltotta ki. Phil Jones, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója, a most közzétett tanulmány társszerzője emlékeztetett arra, hogy az óceánok hűlése egybeesett azzal, amikor nagy tömegben sótlan víz áramlott az észak-atlanti térségbe a sarkvidékről.
Jones először publikált a Nature-ben azóta, hogy 2009 őszén botrány középpontjába került. A koppenhágai klímakonferencia előtt ismeretlenek elektronikus leveleket törtek fel a Kelet-Angliai Egyetem szerverén, majd nyilvánosságra hozták azokat. Az e-mailek alapján merült fel, hogy Jones eltúlzott bizonyos, a globális felmelegedést igazoló adatokat, ám a kutató időközben tisztázódott a gyanú alól.
“Talán ez elgondolkodtatja őket” – válaszolta Jones a brit hírügynökség kérdésére, vajon miként reagálnak a klímaszkeptikusok arra, hogy most egy lehűlés okát vizsgáló tanulmány részese volt.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.