Oceanix: vízre telepített város klíma-menekülteknek

Az 1995-ben készült Kevin Costner sci-fiben, a Waterworldben minden szárazföld víz alá került a tengerek szintjének emelkedése miatt. Ha idáig nem is jutunk el, biztos, hogy szigetcsoportok tucatjai tűnhetnek el hamarosan. Ha az átlaghőmérséklet emelkedését sikerül 1,5 C fokon tartani, a Kormányközi Klímaváltozási Szakértők Csoportja (IPCC) szerint 2100-ra akkor is 77 cm-t emelkednek a vízszintek. …

Az 1995-ben készült Kevin Costner sci-fiben, a Waterworldben minden szárazföld víz alá került a tengerek szintjének emelkedése miatt. Ha idáig nem is jutunk el, biztos, hogy szigetcsoportok tucatjai tűnhetnek el hamarosan. Ha az átlaghőmérséklet emelkedését sikerül 1,5 C fokon tartani, a Kormányközi Klímaváltozási Szakértők Csoportja (IPCC) szerint 2100-ra akkor is 77 cm-t emelkednek a vízszintek. Ám ha nem történnek új intézkedések – figyelmeztetett az IPCC tavalyi jelentése – ez a felmelegedés már 2030-2052 között bekövetkezhet, és az évszázad végére elérheti a 4 fokot. Ezért is érdemel figyelmet az Oceanix elképzelése. A UN-Habitat, az ENSZ szakosodott szerve, amelynek székhelye Nairobiban van, fenntartható városokat tervez a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) óceán-mérnöki központjával és az Explorers Club amerikai földrajzi társasággal karöltve. Április 3-án mutatták be az Oceanix-tervet. A prezentáció szerint ennek a városnak minden eleme 15 000 négyzetméteres, hatszögű lebegő platformon fog állni. Ezek az épületek csak hétemeletesek lesznek, hogy stabilan tudjanak állni, és egy-egy elem 300 lakosnak ad otthon. Egy falu 6 platformból, egy egész város hat faluból áll, amelynek így a tervek szerint 10 800 lakosa lesz. A városban a szállítást drónokkal, a közlekedést elektromos hajókkal és kerékpárral oldják meg, kamionok, személygépkocsik nem lesznek. A város önellátó lesz, tengeri farmokat hoznak létre, ahol megtermelik az élelmiszer-alapanyagokat. Hasznosítják az esővizet, a sótalanítják a tengervizet és reciklálják a hulladékot.

Tervezője, a dán Bjarke Ingels szerint, aki korábban már épített vízre telepített házakat koppenhágai diákoknak, lesznek lakatlan szigetek is különleges feladatokra, például napenergia-szolgáltatásra, és ezek működnek majd gátrendszerként is a hullámokkal és a viharokkal szemben – írja a FastCompany. A város minden modulját lehorgonyozzák az óceán fenekén úgynevezett „biorock”-technológiával. A város gazdálkodásának alapja az újrafelhasználás és a megosztás: közkönyvtárban helyezik el a könyveket, megosztják a munka- és közlekedési eszközöket. Az épületeket úgy tervezik meg, hogy az egyes elemeket könnyen lehessen a többitől elkülönítve javítani vagy reciklálni. Ezek az innovációk több területen alkalmazhatók – nyilatkozta Amina Mohammed, az ENSZ főtitkár-helyettese, aki elmondta, hogy már Lagosban és Szingapúrban léteznek lebegő települések. A tenger urbanizációja tehát elkezdődött. Az Oceanix prototípusát a következő hónapokban építik meg valószínűleg New York-ban az East Riveren, közel az ENSZ-palotához, írta a szeretlekmagyarorszag.hu.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.