Odafigyeléssel évi 78milliárd Ft-ot is megtakarithatnánk

Méghozzá nem is akármennyit: a Nemzetközi Energiaügynökség adataival  és a lakossági áramárakkal számolva évente mintegy 78 milliárd, azaz háztartásonként 26.169 forintot takaríthatnánk meg. Ehhez csupán arra kell odafigyelnünk, hogy az akár 80%-kal kevesebb energiát használó, környezetbarát fényforrásokat vásároljunk.

Minden évben június 5-én ünnepeljük az ENSZ által létrehozott Környezetvédelmi Világnapot. Az idei év jelmondata: „A bolygódnak szüksége van Rád! Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!”  A GE Lighting néhány egyszerű tippje segítségével Ön is tehet olyan apróbb változtatásokat az otthoni világítás terén, melyek hozzájárulhatnak a klímaváltozás enyhítéséhez – ráadásul a villanyszámlán is spórolhat.

Milyen egyszerű változtatásokkal csökkenthetjük otthonunk, munkahelyünk világítási költségeit?
1)    Az energia-megtakarítás legegyszerűbb módja, ha kompakt fénycsövekre cseréljük az izzólámpákat otthonunkban vagy a munkahelyünkön. Egy régi izzó nagy hatásfokú fénycsőre való lecserélésével több mint 80 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el – egyetlen egyszerű mozdulattal. Képzeljük csak el, mennyi energiát takaríthatunk meg, ha öt, tíz, tizenöt vagy akár még több izzót cserélünk ki! Ráadásul Koltai Zoltán, a GE Lighting globális újtermék fejlesztési igazgatója szerint a fénycsövek ugyanakkora fényerőt biztosítanak, mint a hagyományos izzók, ám élettartamuk azokénak 12-szerese.

2)    Vásároljunk energiatakarékosnak minősülő izzókat, háztartási és irodai gépeket! Az energiatakarékos lámpákkal akár 75 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el otthonunkban vagy munkahelyünkön. Ugyanez vonatkozik az energiatakarékos minősítéssel ellátott háztartási- és irodai gépekre, valamint egyéb termékekre is.  Ma már minden forgalomban lévő háztartási gépen,  fényforrás csomagolásán, valamint  gépkocsin is jól látható helyen fel kell tüntetni az EU-ban használatos energiacímkét.  A termékeket energiafogyasztásuk szerint A, B, C, D, E, F és G osztályba sorolják. Az A osztályba sorolt termék a leginkább energiatakarékos, míg a G osztályba sorolt a legkevésbé. Az energiatakarékos termékek továbbfejlesztésével párhuzamosan néhány terméknél, például a hűtőszekrényeknél bevezették az A+, illetve az A++ jelölést is.

3)    Kültéri világításhoz, az irodák vagy a középületek kommunális helyiségeinek megvilágításához Koltai szerint érzékelőkkel felszerelt rendszereket tanácsos választani, melyek csak éjszaka, illetve mozgásra kapcsolnak be. A mozgásérzékelős vagy a nappali fényt érzékelő berendezések segítségével energiát takaríthatunk meg, és csökkenthető a háztartások, illetve a vállalatok villanyszámlája.

4)    Kapcsoljuk le a lámpát, ha nem tartózkodunk az adott helyiségben. Gyakori rossz szokás, hogy égve hagyjuk a lámpát amikor nincs is rá szükség. Ne feledjük: a lámpa lekapcsolásával nemcsak a környezetet kíméljük, hanem pénzt is megtakarítunk. Ha mégis égve szeretnénk hagyni a lámpákat a házban, amikor elmegyünk, akkor gondoskodjunk arról, hogy ezek energiatakarékos lámpák, például kompakt fénycsövek legyenek.

5)    Az izzólámpa feltalálója, a GE alapítója, Thomas Edison valódi forradalmat indított el: négy-öt generációval ezelőtt az emberek gyertyával vagy gázlámpával világítottak. Ma már teljesen természetesnek tekintjük a világítást, még éjszaka is. Mivel a világban megtermelt energia igen nagy részét világításra használjuk, rendkívül fontos nagyobb figyelmet fordítani az otthoni és a munkahelyi világítás megtervezésére. Tehát akár a nappali szobánkat újítjuk fel, akár egy irodaépületet tervezünk át, figyeljünk arra, hogy az energiatakarékos világítás az egyik legfontosabb szempont legyen.

A világítástechnikai iparágban most zajlik a harmadik forradalom, amely a világítás hatékonyságának maximalizálásáról szól. Az elmúlt években a kompakt fénycső technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, így ma ezek az energiatakarékos fénycsövek már a hagyományos izzók tökéletes alternatívái: azonnal bekapcsolnak, jó a fényminőségük, hosszabb az élettartamuk, és azonnali költségmegtakarítást biztosítanak.  Az energiatakarékos LED-ek (fénykibocsátó diódák) alkalmazása is egyre nagyobb méreteket ölt mind a kereskedelmi szférában, mind a háztartásokban, így izgalmas lehetőségek nyílnak olyan innovatív, energiatakarékos világítástechnikai konstrukciók kialakítására, melyek nem károsítják a környezetet.

Mindennapi szokásaink kismértékű megváltoztatásával és az okosan megválasztott világítástechnikai megoldásokkal könnyedén megtakaríthatunk némi energiát és pénzt. A GE Lighting üzletága a fénycsövek újrahasznosítására is fel szeretné hívni mindenki figyelmét: az elektromos és elektronikai berendezések visszavételére 2005 óta begyűjtő hálózatok állnak rendelkezésre. Az elhasznált energiatakarékos fénycsöveket díjmentesen le lehet adni számos kereskedelmi egységben elhelyezett gyűjtőládában.

További információ: www.gelighting.com/eu

Ajánlott tartalom

Főtáv: több mint 700 millió forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések

Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája a 729,83 millió forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - ismertette a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója kedden a projektet záró online rendezvényen.

Nincs hozzászólás

  1. Szeretem én is a kompakt fénycsöveket, de amikor kiég egy-egy, mindig eszembe jut, hogy vajon ha az előállításához és megsemmisítéséhez szükséges energiát és környezetszennyezést, a működés-közbeni energiafelhasználást és az árát beletesszük a mérleg egyik serpenyőjébe, egy hagyományos izzó azonos adatait a másikba, akkor vajon merre billenne a mérleg nyelve?