OKF: fákat döntött ki és tetőket bontott meg az erős szél több vármegyében

Fákat döntött ki és tetőket bontott meg az erős szél az ország több térségében, főként a Nyugat-Dunántúlon és az ország északkeleti csücskében- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel vasárnap késő este.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Vas, Veszprém, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében főleg utakra dőlt fák nehezítették meg a közlekedést, helyenként villanyoszlop tört el, vezetékek szakadtak le és háztetőket bontott meg a szél. Zala vármegyében, Vonyarcvashegy térségében kétszer is ki kellett vonulniuk a tűzoltóknak, hogy eltávolítsák a sínekről a vasúti forgalmat akadályozó fákat. Veszprém vármegyében a 71-es főútra rádőlt egy nagy fenyőfa a badacsonyörsi kempingnél, a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók láncfűrésszel darabolták fel és távolították el a fát. Badacsonyban, a Rizling soron a viharos szél félig letépte egy büfé ponyva előtetejét, Révfülön pedig egy családi ház teraszáról bontotta le a műanyag palatetőt – közölték.

Vas vármegyében útra dőlt fának ütközött egy személyautó Csákánydoroszló közelében, a 8-as főút 170-es kilométerénél. Szombathelyen, Sárváron és Kenyeriben is fákat döntött ki a viharos szél. Bozsokon a malom tetejére borult, összetört két napelemet és egy telefonvezetéket is leszakított egy nagy fa. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is kidőlt fákat daraboltak szét a tűzoltók láncfűrésszel Boldogkőváralján, valamint a Hidasnémeti és Gönc, illetve a Szemere és Buzita közötti úton. Cigándon egy családi ház zsindelyezett tetőszerkezetét bontotta meg, Mezőkövesden pedig egy családi ház udvarán két fenyőfát is kifordított a földből a szél – ismertette az OKF.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.