Öko Design Fesztivál a környezettudatosság jegyében

A környezettudatosságról és újrahasznosításról szóló konferenciák, előadások, workshopok, divatbemutatók, képző-és iparművészeti alkotások várják a látogatókat az Öko-Design Fesztivál elnevezésű programsorozaton szeptember 3-tól a VAM Design Centerben Budapesten.

A budapesti programsorozat része az EUNIC Green Design kiállítás, amelyet a nemzetközi Baltic Sea Festival keretén belül rendeztek: Dániából egy bicikli valamint egy festménytárlat, Finnországból ékszerek, Észtországból pedig Beszélő ruhák érkeznek Budapestre.

Design-séta a szemétdomb körül címmel fiatal magyar képző- és iparművészek alkotásait felvonultató öko-design kiállítás is színesíti a programokat, az október 15-ig látogatható tárlaton hulladékból készült bútorok, tárgyak, szobrok és festmények láthatók – közölte az intézmény az MTI-vel.

A kiállító művészek és művész-csoportok között szerepel a Toboz Design, a Cellux Csoport, a Retextil, a DNS Group, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának végzett hallgatói.

A Dreams on Wheels című Dániából érkezett szeptember 26-ig látogatható kiállítás a modern kerékpáros kultúrába enged bepillantást dán példákon keresztül. A Christiania in Art című tárlat nyolc képzőművész alkotásait vonultatja fel: a képek Christiania dán város történetéről szólnak, s arról, hogyan lett 1971-es megalakulása óta a környezettudatos, zöld és élhető városi lét szimbóluma.

A Reet Aus – Beszélő ruhák című Észtországból érkezett installáció nyolc kiállításra tervezett öltözékből áll, melyek mindegyike különböző újrafelhasznált anyagvól, egyebek mellett régi háztartási textilekből, az Észt Honvédség és Rendőrség kiszuperált egyenruháiból, textilipari maradékokból, megmaradt gyári ruhadarabokból készült. Az Öko-ékszer Finnországból című tárlaton a többi között csokipapír pénztárca, a forgalomból kivont finn márkából készült medálok és reflektor-fülbevalók láthatók.A környezetvédelem területén napjainkban az egyik leghangsúlyosabb szerepet a hulladék újrahasznosítás témaköre kapja. A hulladék felhalmozódás problémájával foglalkozó rendezvénysorozat megoldásokat keres és kínál a hulladék felhasználására, valamint képződésének megelőzésére. A fesztivál látványos, meghökkentő, ötletes, humoros és művészi értékeket hordozó alkotásokat sorakoztat fel, mint egyfajta design-demonstráció – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kísérőesemények között szerepel szeptember 4-én egy budapesti kerékpározás a Bubifeszttel, 22-én nyílt nap a VAM Designban, valamint kerékpározás a fővárosban Mikael Colville-Andersen dán alkotóval. Október 10-én hulladékból használati-, illetve dísztárgy készítése várja a vállalkozó kedvűeket alkotóművészek segítségével.

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.