Újrahasznosítási Hónap néven a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit bemutató országos kampányt indított a lakossági és ipari szelektív hulladékgyűjtést, valamint hulladékhasznosítást végző ÖKO-Pannon Kht. hétfőn Budapesten.

ÖKO-Pannon: egy hónapos szelektív hulladékgyűjtési kampány indult

Újrahasznosítási Hónap néven a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit bemutató országos kampányt indított a lakossági és ipari szelektív hulladékgyűjtést, valamint hulladékhasznosítást végző ÖKO-Pannon Kht. hétfőn Budapesten.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az esemény megnyitóján elmondta: a mobil, interaktív kampány az ország 24 városában kívánja bemutatni a szelektív hulladék útját a gyűjtőszigetektől a feldolgozóüzemeken át az áruházakig. A zöldtárca vezetője hozzátette: a fogyasztási termékek növekvő számával egyre több csomagolóanyag keletkezik, ami rendkívül nagy terhet ró a természetre és a hulladékgazdálkodásra is. Megjegyezte, hogy Magyarországon a 2007-ben keletkezett 885 ezer tonna csomagolásból származó hulladékból mintegy 450 ezer tonnát újrahasznosítottak.

Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg mintegy 4.500 gyűjtősziget van, ami a szelektív hulladékgyűjtést több mint 5 millió embernek teszi elvben lehetővé. Reményét fejezte ki, hogy a gyűjtősziget-hálózat sűrítésével 2012-re legalább 8-9 millió lakos számára válik elérhetővé hulladékgyűjtés természetkímélőbb formája.

A közhasznú társaság vezetője elmondta: míg a lakosságtól 2003-ban csak mintegy 4 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtöttek be, addig 2008-ban várhatóan már 50 ezer tonnára emelkedik ugyanez az adat. A hatékonyság fokozásához elengedhetetlen, hogy a lakosság kényelmesebb gyűjtési lehetőségekkel is találkozhasson – fűzte hozzá.

Viszkei György a gyűjtőszigetekkel kapcsolatban két gyakran tapasztalt problémát is említett: az egyik a konténerek “túlcsordulása”, vagyis a kapacitáshiány, a másik – sokkal súlyosabb – gond pedig, hogy sokan lomtalanítási helyszínnek tekintik a szigeteket és szelektíven nem gyűjthető hulladékokkal rakják körbe azokat.

Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vezérigazgatója kiemelte: Budapesten 25-30, kizárólag szelektíven gyűjtött hulladékot szállító jármű közlekedik naponta. A szelektív hulladékgyűjtés fejlődését pedig jól mutatja, hogy az 2003-ban kezdődött szelektív hulladéksziget program eredményeként a kezdeti 100 után 2008. végén 900 sziget létesül a fővárosban. A jövő évben lezáruló program végeredményeként pedig mintegy 1.100 sziget jön létre Budapesten. Az FKF vezetője szerint a szelektív gyűjtőszigetek mellé szabálytalanul kitett hulladék elszállítása évente 300 millió forintjába kerül a társaságnak.

Bielek Péter emlékeztetett: a jelenleg működő 14 fővárosi hulladékudvar mellett további két udvar építése van folyamatban, ugyanakkor a jövőben kerületenként legalább egyre lenne szükség.

Ajánlott tartalom

Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.