Ökoházakat építettek az ókori rómaiak

Ökoházakat építettek az ókori rómaiak Nagy-Britanniában – állítja Andrew Wilson, az Oxfordi Egyetem professzora, aki szigetországi antik villákat hasonlított össze az 1930-as évek brit típusházaival.

Míg a brit típusházakban a radiátorok az ablak alatt helyezkednek el, és hatékonyságukat nemcsak a kinti hőmérséklet, de a függönyök is csökkentik, a rómaiak a padlófűtést alkalmazták. A hypocaustumnak nevezett fűtőberendezés a padlótól a plafonig az egész szobát felmelegítette – olvasható a The Daily Mail  online kiadásában.
A rómaiak a természetes napfényt is “igába fogták”: a lakószobák ablakai délre vagy délnyugatra néztek, hogy a legtöbb természetes hőenergiát tudják hasznosítani.
Míg a modernkori ember a magas költséggel előállított ivóvizet pazarolja fürdésre, illetve a mellékhelyiségben is azt használja, a rómaiak gondosan szétválasztották a kettőt. Az ivóvizet aquaeductusok szállították a hegyi forrásoktól, mosásra, fürdésre viszont a ciszternákba gyűjtött esővizet használták.

A rómaiak a közfürdőket részesítették előnyben, ahol a vizet és a helyiségeket egyazon berendezés melegítette. A jelenkori házakban a vízmelegítőket elválasztják a fűtési rendszertől.
“Ez felveti a kérdést, hogyha a rómaiak ugyanazt a rendszert használták vízmelegítésre és fűtésre, mi miért ne követhetnénk a példájukat” – emelte ki Andrew Wilson, a római kori építészet szaktekintélye. Mint hozzátette, példát lehetne venni a rómaiakról az építési anyagok újrahasznosításában is.
“Az egyik legfontosabb dolog, amit a rómaiaknak köszönhetünk, hogy megmutatták, miképp használhatjuk sokkal hatékonyabban és kreatívabban a rendelkezésre álló energiaforrásokat” – hangsúlyozta a professzor.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.