Okos mérést tesztelhetnek több tízezer magyar háztartásban

A kormányzati szándékkal összhangban kétéves, országos okos mérési kísérleti projekt indítására készül a Mavir Zrt. – tudta meg a Világgazdaság.

Jövőre 10 ezer áram- és 9 ezer háztartásigáz-felhasználót vonnának be az okos mérési pilot projektbe, a résztvevők körét 2014-ben 100 ezer áram- és 90 ezer gázfelhasználó ügyfélre bővítenék. A program 38 millió euróba, azaz körülbelül 10 milliárd forintba kerülne. Az okos mérési rendszereket az Európai Unió 2020-ra szeretné bevezetni a fogyasztók legalább 80 százalékánál azokban az országokban, ahol az a kísérleti projektek tapasztalatai alapján gazdaságosnak ígérkezik. A rendszer célja, hogy az intelligens mérőkkel felszerelt háztartásokban folyamatosan, pontosan és úgy lehessen mérni az áram, a gáz (illetve a víz és a távhő) felhasználását, hogy a felhasználók – megismerve saját fogyasztási szokásaikat – végső soron csökkenthessék energiaszámláikat.

Ajánlott tartalom

Czepek Gábor: 2030-ra elérhető a villamosenergia-szuverenitás

Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások villamosenergia-igényét is - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.