Okos mérőórákkal spórolnak a bécsiek

Az osztrák főváros csaknem háromezer háztartásában már okos mérőórák rögzítik és továbbítják a szolgáltatónak a villamosáram-felhasználást. A lakók azóta sokkal tudatosabban használják a háztartási gépeiket.

Mivel az okos mérőóráknak köszönhetően az emberek már egyértelműen látják, hogy mely háztartási gépek a nagy energiazabálók otthonaikban, sokkal tudatosabban használják azokat. Félüg üresen például már nem indítják el a mosó- vagy a mosogatógépet, így kevesebbszer lesznek bekapcsolva – összegzi Christian Neubauer a Wiener Netze szóvivője az okos mérőórákkal kapcsolatos első tapasztalatokat.

Az osztrák fővárosban jelenleg 2.700 háztartásban tesztelnek okos fogyasztásmérőket, amelyek nemcsak rögzítik, de rögtön továbbítják is a mérési eredményeket a szolgáltatónak. Ezeket a fogyasztók egy internetoldalon keresztül maguk is megnézhetik, és akár negyedórás bontásban is nyomon követhetik az áramfelhasználásukat. Az adatok segítségével így könnyebben megállapíthatják, hogy mely berendezések fogyasztják a legtöbbet, és miként tudnának spórolni.

Az osztrák főváros célja, hogy 2017-re az 1,5 millió ügyfél 10 százaléka már okos fogyasztásmérőt használjon, 2019-re pedig az ügyfelek 95 százaléka. Erre azért van szükség, mert az Európai Unió harmadik energia-csomagja előírja, hogy 2020-ra a fogyasztók 80 százaléka számára hozzáférést kell biztosítani az úgynevezett intelligens fogyasztásmérőkhöz. Ausztriában az átállás költségei elérhetik a 2 milliárd eurót is.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.