Forrás: HVG

Okos távhőmérési rendszert épített ki Szolnokon

A szolnoki távhőtermelést és szolgáltatást ellátó MVM OTSZ Zrt. okos távhőmérési rendszert alakított ki a városban – közölte az MVM szerdán az MTI-vel.

Közleményében a cég ismerteti: a modern fűtési költségosztók és használati melegvízmérők megteremtik a rádiós rendszerű jeltovábbítás lehetőségét, így az időszakos fogyasztás leolvasásához nem kell az ügyfélnek otthon tartózkodnia. Az adatok gyűjtése és továbbítása automatikusan történik, tárolásuk, rendszerezésük és feldolgozásuk egy okos mérési rendszerben valósul meg. A közleményben felidézték, hogy az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. 2022 novemberében európai uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított távleolvasással kezelhető fűtési költségmegosztók és melegvízmérők, valamint a kiolvasáshoz szükséges okos adatgyűjtő egységek beépítésére. A nyertes Techem Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 2023 tavaszán kezdte meg az eszközök cseréjét és az okos mérési rendszer kialakítását.

A program keretében mintegy 7500 lakásban több mint 26 ezer fűtési költségmegosztó és 4400 lakásban csaknem 6400 melegvízmérő lecserélésére került sor. Ezzel a fejlesztéssel országos összevetésben kimagasló lett Szolnokon a korszerű fűtési költségmegosztók aránya, a távfűtésben érintett lakások több mint 90 százalékában fel vannak szerelve. A költségosztók és termosztatikus radiátorszelepek megléte önmagában számottevően kisebb és racionálisabb hőfelhasználást eredményez az ügyfeleknél. Az új, nagy mérési pontosságú fűtési költségosztók első leolvasására és elszámolására 2024 januárjában kerül sor. A korábbi éves elszámolás helyett a melegvízmérők rádiós leolvasása a jövőben kéthavi gyakorisággal történik majd. Az MVM OTSZ Zrt. közbeszerzés keretében még az idén elindítja a projekt második ütemét, amelynek során Szolnokon megvalósítja a távleolvasású melegvízmérőcserét 59 épület mintegy 4350 lakásában. Ez újabb 5200 eszközt jelent, és teljessé válik az összes melegvízmérő rádiós leolvasása – közölte az MVM.

Ajánlott tartalom

Kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő. A biztonságos, szigorú feltételeknek megfelelő működtetés minden ipari üzemmel szemben elvárás - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.