Nem vitás, hogy a klímatechnikai megoldások elterjedése a 20. század második felében világszerte nagyban hozzájárult az életminőség és a termelékenység javulásához.

Okos vezérléssel hatékonyabb

Nem vitás, hogy a klímatechnikai megoldások elterjedése a 20. század második felében világszerte nagyban hozzájárult az életminőség és a termelékenység javulásához.

Az ugyanakkor talán még ma sem közismert, hogy a megfelelő beltéri környezet megteremtéséhez nem elegendő csupán a hőmérsékletet szabályozni — ennél sokkal többre van szükség – derül ki az LG legfrissebb közleményéből.
Mindezek ellenére számos, csúcskategóriás változó hűtőközeg-áramú (VRF — Variable Refrigerant Flow) rendszer tudása csak addig terjed ki, hogy a beltéri hőmérsékletet szabályozza, holott az ideális klímakörnyezethez a páratartalom kézben tartására is szükség van. Utóbbinak az a magyarázata, hogy a relatív komfortérzet kialakításában kulcsszerepe van a páratartalomnak is, bár a VRF-rendszer igyekszik fenntartani a beállított hőmérsékletet.

A páratartalom szabályozására számos praktikus szempontból szükség van. Az irodai környezetben például a hatékony munkavégzés fontos feltétele a dolgozók megfelelő komfortérzete, ami pedig a hőmérsékleten és a páratartalmon is múlik. A gyárakban, üzemekben talán még ennél is fontosabb a megfelelő páratartalom beállítása, hiszen az ott dolgozókon túl az adott esetben érzékeny és költséges berendezések, gépek hatékony működése is ezen múlhat.

Mindennek dacára a legtöbb VRF-rendszer úgy működik, hogy a légszállítási teljesítményének kiszámításához nem veszi számításba a páratartalmat. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a felhasználók túlzott légkondicionáló-használattal igyekeznek a számukra komfortos hőmérsékletet megteremteni. Azokban a helyiségekben ugyanakkor, ahol kisebb a levegő páratartalma, elegendő lehet alacsonyabb teljesítményfokozaton üzemelteti a légkondicionáló-berendezéseket a megfelelő komfortérzet eléréséhez, vagyis megelőzhető, hogy a használók minduntalan alacsonyabb hőmérsékletre állítsák a berendezést.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.