Ökostrand Gárdonyban

Szélkerék termeli a kemping térvilágításához a villamos energiát, napelemek melegítik a zuhanyozó vizét, napóra mutatja az időt, bio-ételeket, italokat kínálnak a büfében az ország első öko szemléletű strandján, a gárdonyi Sport Beachen.

Az energiatakarékos- és környezetbarát berendezéseket – a 12 kandeláber áramellátásához szükséges áramot termelő 600 watt kapacitású “szélerőművet” és a napelemeket pénteken kapcsolták be, abból az alkalomból, hogy a strand területén megnyitották a 2. Országos Ökoexpót és Biofesztivált – mondta el Bálint György, a strand “gazdája” az MTI-nek.

A ökostrand kialakításával a környezetvédelem és az egészséges életmódra nevelés volt a cél. Ennek érdekében füstmentes, dohányzásmentes szigetet alakítottak ki, biotavat létesítettek, a gyerekeket fából készült játékok és egy jurta várja, ahol egész nyáron természetes anyagokkal kézműveskedhetnek. A kicsi gyermekekkel érkezőket biosátor várja, ahol egész nyáron tanácsokat kaphatnak az apróságok egészséges táplálására, valamint biotermékeket vásárolhatnak, biopelenkát használhatnak.  A strand büféjében 98 százalékban oldódó mosogatószert, valamint az ételek és az italok készítéséhez úgynevezett fordított ozmózisos eljárással tisztított vizet használnak. A vasárnap estig nyitva tartó Országos Ökoexpo és Biofesztiválon bioterméket, kozmetikumokat kínálnak, s az érdeklődők az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat is kaphatnak.

Ajánlott tartalom

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.