Ökoturisztikai Információs Centrum nyílt Apátistvánfalván

Ökoturisztikai Információs Centrumot adott át pénteken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Vas megyei Apátistvánfalván, a létesítményt a volt határőrlaktanya átépítésével alakították ki.

Fazekas Sándor emlékeztetett: az új információs centrum az “Őrségtől a Vendvidékig” elnevezésű projekt keretében jött létre, és része annak az együttműködésnek, amely az Őrségi Nemzeti Park, a szlovéniai Goricko Natúrpark és az ausztriai Raab Natúrpark között zajlik.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága által működtetett apátistvánfalvai ökoturisztikai központ részint a turisták tájékoztatását szolgálja, segítve eligazodásukat a hármas határ térségében, de segít abban is, hogy a helyi turisztikai vállalkozások megerősödjenek, bemutathassák kézműves termékeiket – mondta.

Kiemelte: a három nemzeti park 2009-ben írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely a három ország egyedülálló természeti és kulturális értékeinek védelmét és megőrzését tűzi ki célul a térségben.

A hármas határ szavai szerint egy olyan hely, amely sok szempontból jelképes, hiszen az itt élőket hosszú időn keresztül a “vasfüggöny” választotta el egymástól. Most pedig jelkép abból a szempontból, hogy az együttműködés lehetőségeit kínálja Szlovéniával és Ausztriával.

Elmondta: a határ ma már teljesen átjárhatóvá vált, aki ide jön az a csodás természeti környezetben aligha veszi észre, hogy átlépte a határvonalat, és egységesnek érzi azt a kulturális kínálatot is, amelyet a műemlékek és egyéb látnivalók jelentenek.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében az Őrségi Nemzeti Park kiemelkedő térségi szerepéről szólva elmondta: jelenleg 13 különböző programban mintegy 2,7 milliárd forint értékű fejlesztést koordinál és bonyolít le 40 partnerrel, többnyire helyi önkormányzatokkal együttműködve.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.